11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFotbalul constănţean şchioapătă

Fotbalul constănţean şchioapătă

Zilele când arena din Primăverii era arhiplină, iar cele mai mari echipe ale României plecau învinse de la Constanţa sunt de mult trecute. Acum, Hagi încearcă ceva, dar nu prea reuşeşte, iar Farul este pe marginea prăpastiei.

Viitorul lui Gheorghe Hagi este o echipă tânără, care a reuşit performanţa de a ajunge să joace la cel mai înalt nivel în timp record. Viaţa din eşalonul de elită nu se compară însă cu jocurile de vacanţă din Liga a II-a. În primul eşalon există echipe de tradiţie cu jucători care pot face diferenţa fără prea mare efort. Viitorul a păţit-o chiar sâmbătă când a fost învinsă de Rapid, echipă ai cărei fotbalişti s-au pregătit, în săptămâna premergătoare jocului de la Constanţa, făcând grătare şi jucând tenis cu piciorul. Insuccesul a venit totuşi şi pe fondul a două erori de arbitraj favorabile oaspeţilor, dar mai ales pe fondul ratărilor incredibile ale jucătorilor constănţeni.

La finalul jocului cu Rapid, Hagi nu s-a arătat foarte supărat. „Am făcut un joc bun, dar din păcate am ratat mult prea mult. Ei au marcat o dată din ofsaid şi un gol după o altă greşeală de arbitraj. Nu avem ce face. Mergem înainte şi sperăm la meciurile următoare să nu se mai greşească atât”, a declarat Hagi.

Patronul echipei de pe litoral a făcut însă o declaraţie care a surprins pe toată lumea, mai ales după ce eforturi a făcut Viitorul să ajungă în Liga I. „Scopul nostru principal este acela de a crea fotbalişti. Nu ţinem cu dinţii de un loc în Liga I, dar este adevărat că fotbaliştii lansaţi de noi se văd mai bine în primul eşalon. Viitorul are ca scop aducerea de la Academie de jucători şi integrarea lor în sistemul competiţional, iar acest lucru se poate face şi în Liga a II-a”, a spus Hagi, pentru care retrogradarea Viitorului nu ar fi o dramă.

Viitorul este pe locul 13 în clasamentul Ligii I şi are de apărat un singur punct faţă de poziţiile retrogradante. Programul este însă foarte greu, echipa de pe litoral mai având de jucat şapte partide foarte grele. Printre adversarele sale se numără Steaua, Dinamo, campioana CFR Cluj, Pandurii sau Petrolul, aceasta din urmă fiind următoarea adversară.

Farul se îndreaptă către retrogradare

Constanţa riscă să rămână fără una dintre cele mai de tradiţie echipe ale sale. Farul are şanse din ce în ce mai mici să se salveze de la retrogradarea în Liga a III-a. După un astfel de dezastru ar urma automat desfiinţarea echipei. „Eu nu voi mai investi nici un ban în echipă, începând din vară. Atunci când am venit, am fost asigurat că voi avea sprijin din mai multe părţi. Acum, când echipa a dat de greu, nu vine nimeni alături de mine să facem din Farul ce a fost odată. Să se termine acest campionat şi în viitor vom vedea, dar în momentul de faţă eu spun că nu voi mai băga nici un ban la echipă din vară”, a declarat actualul patron al Farului, Giani Nedelcu. Oficialul constănţean a lăsat să se înţeleagă că nu va mai finanţa echipa, chiar dacă aceasta va rămâne în eşalonul secund.

În tot acest timp,+ Farul merge din înfrângere în înfrângere. Constănţenii au schimbat antrenorul în speranţa că şocul produs la echipă va avea un recul pozitiv. Nu a fost aşa, ba mai mult, Farul a pierdut lamentabil jocul din weekend de la Galaţi, 1-4. A fost debutul oficial al lui Ion Răuţă pe banca tehnică a formaţiei constănţene.

După etapa a XXII-a, Farul ocupă ultimul loc în clasament şi este la şase puncte de salvarea de la retrogradare. Teoretic, programul îi avantajează pe marinari, dar în condiţiile în care au pierdut chiar şi în faţa penultimei clasate, şansele de salvare sunt aproape minime.

Academia este pe val

Dacă echipele de seniori suferă, cele de juniori au rezultate exce­lente. La toate categoriile de vârs­tă, Academia „Hagi” domină competiţiile în care participă şi ajunge mai mereu în fazele finale. Constănţenii au succes şi în plan internaţional. Nu mai departe de weekend-ul trecut, echipa de Juniori D (născuţi după 1 ianuarie 2000) a Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi” a participat la un turneu în Bulgaria. Competiţia a fost organizată de clubul Slavia Sofia, care şi-a sărbătorit cea de-a 100 aniversare! Intitulat „100 Years Anniversary Slavia Sofia”, turneul a reunit la start opt echipe, împărţite în două grupe – Grupa A: Slavia Sofia, Botev Plovdiv (ambele din Bulgaria), Galatasaray Istanbul (Turcia), Kiker Kraljevo (Serbia); Grupa B: Levski Sofia, Lokomotiv Sofia (ambele din Bulgaria), Parti­zan Belgrad (Serbia) şi Aca­demia Hagi. Academia a încheiat turneul cu o victorie, două rezultate de egalitate şi o înfrângere. ­Constănţenii au terminat faza grupelor pe poziţia a treia, iar apoi au câştigat întâlnirea pentru locurile 5-6. Turneul a fost câştigat de Slavia Sofia.

13 este locul ocupat atât de Farul cât şi de Viitorul, în clasamentele competiţiilor la care participă, marinarii fiind însă ultimii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă