5.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialFostul primar din Târgu Secuiesc condamnat pentru luare de mită, achitat de...

Fostul primar din Târgu Secuiesc condamnat pentru luare de mită, achitat de Curtea de Apel Braşov

Fostul primar al municipiului Târgu Secuiesc Racz Karoly, condamnat în decembrie 2013 de Tribunalul Covasna la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată, a fost achitat, miercuri, de Curtea de Apel Braşov, decizia nu este însă definitivă, informează Mediafax.

Potrivit sentinţei postate, miercuri, pe site-ul Curţii de Apel Braşov, instanţa l-a achitat pe fostul primar şi a respins cererea de obligare a lui Racz Karoly la restituirea sumei de 41.000 lei către denunţător.

Sentinţa Curţii de Apel Braşov nu este definitivă, existând posibilitate de recurs în termen de zece zile de la pronunţare.

Fostul primar al municipiului Târgu Secuiesc Racz Karoly a fost condamnat, în decembrie anul trecut, de Tribunalul Covasna, la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată, decizia fiind atacată de fostul edil.

Racz Karoly mai era obligat să restituie martorului denunţător Ada Jozsef banii care au reprezentat obiectul mitei.

În aprilie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a lui Racz Karoly, pe atunci primar al municipiului Târgu Secuiesc, pentru luare de mită în formă continuată (zece acte materiale).

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în luna februarie 2010, Racz Karoly, în calitate de primar al municipiului Târgu Secuiesc, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză) o sumă de bani, cu titlu de mită. Banii au fost pretinşi pentru ca, în calitatea sa de primar, să asigure derularea normală a acordului-cadru de prestări servicii încheiat între municipiul Târgu Secuiesc şi firma denunţătorului, având ca obiect furnizarea produselor de balastieră şi carieră (nisip, piatră spartă) şi transportul materialelor de construcţii, pe o perioadă de 36 de luni, contract în valoare totală de 2.123.224,5 lei, fără TVA.

Primarul ar fi trebuit să asigure emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea plăţii produselor livrate.

Ulterior, în acest scop, în perioada aprilie – octombrie 2010 şi februarie – martie 2011, Racz Karoly ar fi primit suma totală de 51.000 de lei de la denunţător.

În 11 martie 2011, a fost organizat un flagrant, în urma căruia s-a constatat că Racz Karoly a primit mită suma de 10.000 de lei de la denunţător reprezentând o tranşă din totalul menţionat. Ulterior, Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a lui Racz Karoly, pe 29 de zile. În urma acestei decizii, primarul a fost suspendat din funcţie, prin ordin al prefectului de Covasna.

În 11 aprilie 2011, Racz şi-a reluat atribuţiile, după ce Curtea de Apel Braşov a dispus judecarea sa în libertate.

Judecarea pe fond a procesului a început în luna mai a anului trecut, la Tribunalul Covasna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă