9.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialFostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este trimis în judecată într-un...

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este trimis în judecată într-un nou dosar, unde este acuzat de evaziune fiscală

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste 18 milioane de lei, informează miercuri Mediafax.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Braşov.

În dosar vor fi judecaţi Aristotel Căncescu, la data faptei administrator în fapt al SC Canaris SRL, Antonin Căncescu, fratele primului şi administrator al SC Canaris SRL, Bogdan Rusu, la data faptei administrator al SC Canet Radio SRL, SC Canaris SRL şi SC Canet Radio SRL, acuzaţiile fiind de evaziune fiscală sau complicitate la această infracţiune.

"Inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a vândut reţeaua unui post de radio pe care-l deţinea, către o societate de profil, prin încheierea, la data de 02.03.2007, a unui contract de vânzare-cumpărare, preţul fiind de 5 milioane euro. Structura afacerii a fost stabilită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian astfel încât să nu plătească taxe şi impozite către stat pentru efectuarea acestei tranzacţii. Concret, transferul celor 33 licenţe audiovizuale nu s-a făcut direct de la societăţile deţinătoare, printre care şi SC Canaris SRL, către cumpărătorul final, ci prin interpunerea SC Canet Radio SRL, înfiinţată anume în acest scop de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian", susţin procurorii într-un comunicat de presă.

În această manieră, firma nou creată ar fi cumpărat licenţele respective la un preţ subevaluat, de 100 euro/licenţă, iar ulterior cumpărătorul final ar fi achiziţionat toate părţile sociale ale firmei respective cu 5 milioane euro (valoarea reală a licenţelor), deşi aceasta din urmă, la momentul respectiv, nu deţinea în patrimoniu alte bunuri sau active, explică DNA.

Potrivit sursei citate, "prin acest mecanism, inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 18.027.513 lei reprezentând: 5.674.792 lei debit principal (TVA în valoare de 2.986.045 lei şi impozit pe profit în valoare de 2.514.564 lei pentru SC Canaris SRL plus TVA în valoare de 94.556 lei şi impozit pe profit în valoare de 79.626 lei pentru o altă societate) şi 12.352.721 lei accesorii, majorări de întârziere şi penalităţi."

În cauză, ANAF – DGRFP Braşov a precizat că se constituie parte civilă faţă de SC Canaris SRL cu suma totală de 19.418.549 lei şi faţă de o altă societate cu suma totală de 1.150.336 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Căncescu Aristotel Adrian, Căncescu Antonin Viorel, Rusu Bogdan Aurelian, SC Canaris SRL.

Aristotel Căncescu este judecat într-un alt dosar, fiind acuzat de corupţie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Declarațiile lui Gică Hagi, înaintea meciului cu Universitatea Cluj

Gheorghe Hagi este încrezător că formaţia sa, Farul Constanța, are capacitatea de a câştiga în deplasare cu Universitatea Cluj, chiar dacă va fi o...

UE îi invită pe fermieri să își împărtășească experiențele legate de practicile comerciale neloiale

Comisia Europeană îi invită pe fermieri și pe toți operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente să își împărtășească opiniile cu privire la experiențele...
Ultima oră
Pe aceeași temă