12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialFostul ministru francez Jérôme Cahuzac demisionază din Adunarea Naţională

Fostul ministru francez Jérôme Cahuzac demisionază din Adunarea Naţională

Fostul ministru francez al Bugetului Jérôme Cahuzac, care a provocat un scandal politic după ce a minţit în legătură cu deţinerea unui cont secret în străinătate, şi-a anunţat marţi demisia din Adunarea Naţională, într-un interviu acordat televiziunii BFMTV, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Considerând că a comis o “greşeală morală impardonabilă”, fostul ministru, ales în regiunea de sud-vest, a considerat totodată “puţin probabilă” revenirea sa, la un moment dat, pe scena politică.

El a repetat că l-a “minţit” pe preşedintele François Hollande, pe premierul Jean-Marc Ayrault şi pe ministrul de Finanţe Pierre Moscovici, cărora le-a cerut “iertare”.

Cahuzac a demisionat din Guvern la 19 martie, odată cu demararea unei anchete judiciare în care este acuzat de spălare de bani proveniţi din fraudă fiscală. El a mărturisit la 2 aprilie că a deschis un cont în Elveţia pe care l-a transferat mai apoi în Singapore, după ce în decembrie a negat în repetate rânduri deţinerea unui asemenea cont, în special în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării.

Devenit un paria în Franţa, Jérôme Cahuzac face această mărturisire în prima sa apariţie în mass-media, după ce a admis acuzaţiile. El i-a spus recent unui prieten jurnalist că a fost nevoit să-şi schimbe domiciliul o dată la două zile şi a dormit chiar în maşină, pentru a evita paparazzii.

Cahuzac a recunoscut că “nu a avut tăria sufletească” să refuze postul propus în mai de François Hollande în Guvern, în pofida existenţei unui cont în străinătate.

“În acea zi, în acel moment, ar fi trebuit să am tăria sufletească să refuz, am comis o greşeală acceptând acest post”, a declarat Cahuzac. “Fiţi convinşi că astăzi plătesc preţul”, a adăugat el.

Vorbind despre o “greşeală nebună” comisă “în urmă cu aproximativ 20 de ani”, anume deschiderea unui cont în Elveţia, el a recunoscut că a avut “o parte întunecată”. “Am crezut că muncind aşa cum am putut să o fac (…), am crezut că această muncă înfocată, sinceră, îmi va permite să resping această parte întunecată”, a declarat el.

Jérôme Cahuzac a repetat că suma depusă în străinătate era de 600.000 de euro, deziminţind că ar fi depus mai mult şi afirmând că acel cont “nu a servit niciodată finanţării campaniei Partidului Socialist”.

Acele fonduri provin dintr-o activitate “legală, pentru companii de sănătate şi laboratoare farmaceutice”, muncă exercitată după plecarea din Minsiterul Sănătăţii, în 1991, şi până la alegerea sa ca deputat, în 1997.

Acest interviu al lui Jérôme Cahuzac, exclus din Partidul Socialist, a fost difuzat a doua zi după publicarea declaraţiilor de avere de către toţi membrii Guvernului, o garanţie a transparenţei dorite de Executiv, în scopul de a se încerca să se treacă peste scandalul contului din străinătate al fostului ministru, care a afectat puternic credibilitatea lui François Hollande.

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Persoane care vindeau droguri în București și Dâmbovița, reținuți de polițiști

Patru persoane care vindeau pe stradă droguri în Bucureşti şi Dâmboviţa au fost reţinute de poliţişti, la percheziţiile domiciliare fiind găsite diverse cantităţi de...

Odobescu, la Forumul Diplomatic de la Antalya

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, astăzi, la Forumul Diplomatic de la Antalya - ADF 2024, unde va discuta despre importanţa consolidării profilului...
Ultima oră
Pe aceeași temă