Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – filiala Constanţa deplânge faptul că nici o autoritate publică nu comemorează amintirea martirilor.
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România filiala Constanţa a organizat, ieri, la sediul său, o slujbă de comemorare a celor morţi în lagărele comuniste. Conform declaraţiei preşedintelui AFDPR Constanţa, Paul Andreescu, autorităţile locale sunt, faţă de foştii deţinuţi politici, fie indiferente, fie ostile.
Cert este că ieri, la Constanţa, nici o autoritate publică nu şi-a amintit de martiriul foştilor deţinuţi politici, deşi aceştia încă mai speră că vor scăpa de stigmatul pus de comunişti.
„Poate că societatea civilă ar trebui să afle mai multe despre noi după douăzeci şi ceva de ani, poate scăpăm în felul ăsta de indiferenţa societăţii civile faţă de suferinţele poporului, şi ceea ce au însemnat cei care au suferit pentru poporul ăsta. Pentru că n-am suferit pentru altceva”, a spus preşedintele AFDPR Constanţa, Paul Andreescu. Acesta nu a uitat indiferenţa autorităţilor, care de 21 de ani îi „uită” sistematic pe foştii deţinuţi politici, cum nu uită nici răutăţile acestora, în ultima categorie intrând şi incidentul de la începutul acestui an cu RATC, atunci când regia constănţeană nu a mai eliberat legitimaţii de călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun motivând un litigiu cu Casa de Pensii.
În acest caz, deşi situaţia a fost remediată, AFDPR Constanţa îşi continuă lupta în instanţă. „Poate că află despre noi autorităţile, din care unele sunt indiferente, altele chiar potrivnice sau răuvoitoare. Să ştiţi că în 21 de ani nici un primar nu a trecut pe-aici, pe la noi, să vadă unde este sălaşul duşmanilor poporului. Pentru că de aceea nu au venit: pentru ei am rămas aceiaşi”, a mai spus, resemnat, Andreescu.
Au mau rămas 100 de membri
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Constanţa avea, la constituire, în 1990, peste 3.000 de membri foşti deţinuţi politici. Acum numărul membrilor este de până în 2.500, peste 1.000 din ei fiind urmaşi ai foştilor deţinuţi politici, iar o parte importantă fiind constituită din foştii strămutaţi. Conform declaraţiilor lui Andreescu, au mai rămas în Constanţa în jur de 100 de foşti deţinuţi politici.