11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialFosta șefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, încă un dosar pentru despăgubiri frauduloase

Fosta șefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, încă un dosar pentru despăgubiri frauduloase

Fosta şefă a Comisiei de Despăgubiri din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Crinuţa Dumitrean, şi deputatul Cătălin Teodorescu sunt urmăriţi penal, în al cincelea dosar privind despăgubirile frauduloase, conform  Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Crinuţa Dumitrean şi alţi membri ai comisiei ANRP sunt acuzaţi că au acordat o despăgubire ilegală de aproximativ opt milioane de euro, afaceristului Horia Simu.

Astfel, Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, în timp ce Cătălin Teodorescu,  Sebastian Cristian Mihai, Virgil Remus Baciu, Oana Vasilescu şi Dragoş Bogdan, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar economistul Horia Simu este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi splălare de bani.

De asemenea, şi consiliera ANRP, Savu Florentina, este cerceată pentru complicitate la abuz în serviciu, iar evaluatorul Horaţiu Dima pentru complicitate la abuz în serviciu şi luare de mită.

Cum a obţinut Simu un teren supraevaluat

La data de 22 octombrie 2009, Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase ale unui teren din municipiul Constanţa, pentru 700.000 euro, urmând ca apoi să urgenteze obţinerea despăgubirilor, prin intermediul unor angajați ai societăților sale și al unor persoane cu funcții de conducere în instituţii publice.

Astfel, în 26 mai 2011, Crinuţa Dumitrea, Sebastian Mihai, Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Florentina Sava, Bogdan Dragoş şi Cătălin Teodorescu au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare al lui Horaţiu Dima, prin care valoarea terenului de 25 de hectare a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Procurorii transmit că membrii comisiei ANRP nu au constatat că raportul de evaluare a încălcat Standardele Internaţionale de Evaluare, deși aveau cunoștință de faptul că terenul era situat în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol. În aceste condiţii, ei au încălcat dispoziţiile Legii nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente.

 

Astfel, între decembrie 2010 şi februarie 2011, Crinuţa Dumitrean a acceptat şi a cerut suma de 400.000 de euro, de la Horia Simul, pe care a primit-o în iulie-august 2011. Totodată, expertull evaluator a primit suma de 5000 de euro, în aceeaşi perioadă.

Mai mult, Horia Simu a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, astfel că între 24 iunie 2011 şi 11 noiembrie 2011 a încheiat nouă contracte de împrumut "nereale" cu diverse firme controlate de el.

Cele mai citite

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...

Barcelona refuză o ofertă de 250 de milioane de euro pentru Lamine Yamal din partea lui PSG!

Lamine Yamal, tânărul superstar al Barcelonei, a atras atenția cluburilor mari din Europa, iar Paris Saint-Germain (PSG) a fost dispus să doboare recordul mondial...

Cine este „Nepotul lui Ciucă‟, personajul dubios care face jumătate de miliard de euro din contracte cu statul 

Cătălin Podaru este un om de afaceri de succes din România după ce în ultimul deceniu a fost conectat constant la contracte cu statul, mai ales...
Ultima oră
Pe aceeași temă