7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFostă jurnalistă BBC, găsită moartă în toaleta unui aeroport din Istanbul

Fostă jurnalistă BBC, găsită moartă în toaleta unui aeroport din Istanbul

O fostă jurnalistă BBC a fost găsită moartă într-o toaletă a aeroportului Ataturk din Istanbul. Circumstanţele decesului său sunt încă neclare, potrivit presei locale, relatează Mediafax. 

Ministerul britanic de Extrerne a confirmat că Jacqueline Sutton, în vârstă de 50 de ani, a murit în aeroportul din Istanbul. Ea călătorea spre oraşul irakian Irbil şi avea o escală în Turcia, potrivit ziarului turc Hurriyet.

Citește și: Raport: UE a eșuat să protejeze libertatea presei

Nu este clar modul în care aceasta a murit, însă, potrivit presei locale, este posibil ca ea să îşi fi luat viaţa după ce a pierdut un avion de legătură, deşi colegii ei spun că acest lucru este puţin probabil.

Colega sa, jurnalista Rebecca Cooke, a solicitat o anchetă internaţională. “Este necesară o anchetă internaţională, nu doar una locală”, a declarat ea pentru Press Association.

Victima a ocupat numeroase poziţii de-a lungul anilor în cadrul organizaţiilor umanitare şi ONU, şi a lucrat ca producător pentru BBC, potrivit informaţiilor existente pe profilul ei de LinkedIn.

Sutton, care vorbea cinci limbi, inclusiv araba, a urmat doctoratul la Centrul de Studii Arabe şi Islamice, la Univesitatea Naţională din Australia. Cercetarea desfăşurată de ea s-a axat pe susţinerea dezvoltării internaţionale pentru profesioniştii mass-media de sex feminin în Irak şi Afganistan, în perioada 2003-2013, iar Sutton a desfăşurat muncă de teren în oraşul irakian Irbil, începând din luna iulie.

Directorul centrului, profesorul Amin Saikal, a spus că personalul universităţii a fost “profund întristat de moartea tragică a unui dintre doctoranzii săi eminenţi”. Profesorul Saikal a adăugat: “Nu era doar un cercetător extraordinar, ci şi un prieten şi un coleg apreciat, care a adus contribuţii remarcabile la munca şi la activităţile centrului”.

Potrivit unor informaţii, aceasta era şi directorul din Irak al Institutului de Raportare a Situaţiilor pentru Război şi Pace (IWPR), care susţine jurnalismul local în ţările afectate de conflicte şi crize. Fostul director al acestui institut din Irak, Ammar Al Shahbander, a fost ucis într-un atac cu o maşină-bombă în Bagdad, pe data de 2 mai.

Prietenii şi colegii acesteia au exprimat pe Twitter îndoielile privind informaţiile transmise de presa locală, potrivit cărora aceasta s-a îngrijorat că a pierdut un zbor către Irak şi nu avea suficienţi bani să cumpere un nou bilet de avion.

Sudipto Mukerjee, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Sierra Leone, a scris pe Twitter că este foarte greu de crezut că aceasta a comis un act de suicid.

Ministerul de Externe a confirmat că va oferi asistenţă consulară familiei lui Sutton şi a refuzat să discute detalii privind moartea ei.

Cele mai citite

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

Cum să alegi parfumul potrivit pentru orice ocazie

Viața este frumoasă dacă facem alegeri bune, iar parfumurile de lux ne pot aduce o dimensiune extraordinară în experiența vieții și în felul cum...

Corvinul Hunedoara – Oțelul Galați, finala Cupei României din acest an

Oţelul Galaţi a obținut calificarea în finala Cupei României pentru a doua oară în istorie, după ce a învins-o, pe teren propriu, pe Universitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă