19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFosta fabrica Filatura, vanduta pe bucati dupa ce a fost distrusa

Fosta fabrica Filatura, vanduta pe bucati dupa ce a fost distrusa

» Cladirea fostei Filaturi de Bumbac din Husi, considerata pe timpul comunismului una dintre cele mai mari fabrici de profil din Moldova, cu peste 1.500 de angajati, a ajuns o ruina.

» Proprietarii cladirii, afaceristi italieni, au scos bunurile la vanzare pentru a doua oara, dar nimeni nu se inghesuie deocamdata sa cumpere acest colos.

Toate spatiile fabricii se intind pe aproape 2 hectare, iar pentru a gasi mai repede cumparatori proprietarii au impartit-o in 12 parcele.
In 2001, fabrica a fost cumparata de un italian, cu suma de 6 miliarde de lei vechi. Afaceristul a promis ca va investi peste 2 milioane de euro in retehnologizare. Toate utilajele au fost date la fier vechi, iar modernizarile nu s-au mai facut. In 2006, proprietarul activelor a murit, iar fiii sai au incercat sa scape de fabrica. In acest moment, urmasii lui Piero Lunardi, fostul proprietar, vor sa scape de imensele hale ale Filaturii, desi cumparatorii inca se lasa asteptati. Nici nu e de mirare, cata vreme fosta Filatura se intinde pe o suprafata de 18.500 metri patrati. De doi ani, fiii lui Lunardi cauta cumparatori. Fostii angajati il acuza pe italian ca si-a batut joc de fabrica. "A fost o crima sa se vanda atatea utilaje, unele aproape noi, la fier vechi. S-a sperat ca, o data cu venirea acestui investitor, in fosta filatura sa se reia lucrul intr-o forma sau alta, ca oamenii sa aiba unde munci.

 

De asta s-a crezut ca vin investitorii la noi, sa faca investitii. Dar, cel putin in cazul Filaturii de Bumbac, nu a fost asa. S-au vandut chiar si utilajele noi, venite pentru noua fabrica, si anume filatura de lana pieptanata, care s-a dorit a fi realizata in aceeasi incinta. Credem ca, desi a dat pe toata fabrica 6 miliarde de lei, si-a scos banii cu varf si indesat din vanzarea masinilor noastre la fier vechi. Dupa aceea, nimic nu l-a mai interesat", considera un fost salariat. Acum, bunurile au fost impartite in 12 parcele, care sunt scoase la vanzare, fara insa a interesa pe cineva.
Problemele apar insa la fostii angajati. La preluarea activelor de catre italieni, acestia au blocat arhiva cu documentele fostilor salariati.

Ani de-a randul, acestora le-a fost imposibil sa-si scoata documente care sa dovedeasca activitatea depusa la Filatura. De la 1 ianuarie 2008, arhiva a fost preluata de catre o firma privata, care accepta sa elibereze orice fel de adeverinta sau copie de pe actele originale (legate de munca in trei schimburi, lucrul in mediul toxic etc.) numai in schimbul unei sume de 100 de lei. "Nu este corect asa ceva. Unii angajati poate nu au nici un venit si le trebuie aceste dovezi pentru a-si mai mari un pic pensiile", spun fostii angajati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă