7 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăSpecialFost şef al Gărzii de Mediu, arestat pentru trafic de influenţă şi...

Fost şef al Gărzii de Mediu, arestat pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu Marius Bărbulescu și omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, reținuți de DNA în dosarul în care Bărbulescu este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, au fost arestați preventiv, joi seară, de Tribunalul Argeş, relatează Mediafax

Potrivit sentinţei publicate pe portalul instanţelor, magistraţii Tribunalului Argeş au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ion Marius Bărbulescu, cercetat pentru trafic de influenţă în formă continuată (opt acte materiale) şi luare de mită.

În acelaşi dosar, a fost arestat preventiv și Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societăţi comerciale şi fundaţii, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, dare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Sentinţa instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Procurorii DNA Piteşti l-au reţinut, miercuri, pe Ion Marius Bărbulescu, comisar general la Garda Naţională de Mediu (GNM) în 2009, 2011 şi 2012, director al Direcţiei Generale de Control a Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul GNM (2010), iar în prezent director general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. Alături de el, a fost reţinut şi Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societăţi comerciale şi fundaţii.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009 – 2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat în scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată în judeţele Vâlcea, Gorj şi Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei pe care o reprezintă.

Deaconeasa deţinea în zona respectivă, direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de păduri, unele amplasate în imediata vecinătate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârşia Lotrului.

Citește și: Fost şef al Gărzii de Mediu, reţinut pentru trafic de influenţă şi luare de mită

În acest sens, omul de afaceri i-a promis şi i-a remis lui Bărbulescu materiale de construcţie şi material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 de lei, arătau anchetatorii.

În schimbul acestor foloase, fostul şef al Gărzii Naționale de Mediu ar fi intervenit pe lângă funcţionari de la Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea şi Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Craiova, pentru obţinerea de către Deaconeasa a unor avize de mediu necesare pentru proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de agrement in staţiunea turistica Voineasa, Judeţul Vâlcea” şi Planului Urbanistic Zonal Definitivat – comuna Voineasa, dar şi pe lângă funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi celorlalte instituţii şi autorităţi publice implicate în procedura de evaluare a dosarelor de candidatură pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parâng, finalizată în favoarea omului de afaceri.

De asemenea, Bărbulescu ar fi intervenit şi pe lângă personalul silvic de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, în contextul verificării făcute de aceştia în februarie 2010, pentru ca eventualele sancţiuni date personalului Ocolului Silvic Voineasa să fie reduse. De asemenea, Bărbulescu ar fi intervenit și pe lângă echipele de control de la Ministerul Mediului, privind realizarea a trei controale, pentru ca acestea să îi fie favorabile lui Deaconeasa şi fundaţiei sale, precum şi pe lângă comisarii Gărzii de Mediu Vâlcea, privind verificările făcute de aceştia în cursul lunilor august – septembrie 2011, în legătură cu respectarea dispoziţiilor legale prevăzute de OUG nr. 57/2007(privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice), în rezervaţiile naturale din situl Natura 2000 Parâng.

Totodată, fostul comisar general al Gărzii de Mediu ar fi intervenit pe lângă funcţionarii publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Secretariatului General al Guvernului implicaţi în procedura de realizare şi avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe de 9,919 hectare teren cu vegetaţie forestieră, pentru urgentarea şi/sau efectuarea acestor acte, de realizarea cărora era interesat Deaconeasa.

În urma unei percheziţii făcute în 18 decembrie 2014 la locuința lui Gheorghe Deaconeasa, au fost descoperite patru cartuşe proiectil unic calibru 12/70, 87 de cartuşe cu bile de cauciuc, 28 de cartuşe cu încărcătură de gaze calibru 9 mm şi şase tuburi cartuşe trase calibru 10/22T.

Omul de afaceri fusese autorizat să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale/neletale, drept care i-a fost suspendat în 14 februarie 2012, ca urmare a trimiterii sale în judecată într-un alt dosar instrumentat de DNA Piteşti, au constatat anchetatorii.

În martie 2014, Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, a fost trimis în judecată alături de alte două persoane, pentru retrocedarea frauduloasă a peste 500 de hectare de teren forestier din munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu, judeţul Vâlcea, prejudiciul produs fiind de peste 3,5 milioane de euro.

Cele mai citite

Cumnatul lui Iulian Dumitrescu acuzat că a luat mită 1.000.000 de euro

Punerea sub control judiciar a baronului liberal de Prahova Iulian Dumitrescu pentru o mită de 3,2 milioane de euro a readus în prin...

Nevolnica martirizare a lui Aleksei Navalnîi

Tragedia morții lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, este folosită la maximum de diviziile de propagandă ale Occidentului. Ca orice dispariție...

63% dintre români nu îşi permit un concediu de 7 zile departe de casă

Statele membre UE trebuie să acorde salariaţilor un concediu anual plătit de minim de 20 de zile. Statistica arată că nu toţi europenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă