25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFost cercetător NASA recunoaşte că a fost spion. Riscă 13 ani de...

Fost cercetător NASA recunoaşte că a fost spion. Riscă 13 ani de închisoare

Un fost cercetător al NASA ar putea petrece 13 ani în închisoare după ce a încercat să vândă informaţii clasificate unui agent FBI, care s-a dat drept spion al Israelului. Omul de ştiinţă Stewart David Nozette a pledat vinovat în instanţă.

În timpul audierilor de la tribunal, fostul om de ştiinţă a admis că a încercat să vândă Israelului informaţii top-secret despre sateliţi, despre sistemele de avertizare rapidă şi cele de comunicaţii, despre modalităţile de apărare împotriva atacurilor pe scară largă, dar şi despre strategia naţională de apărare a SUA, scrie The Guardian

Totul s-a întâmplat în 2009, anul în care Nozette a şi fost arestat, fiind acuzat de spionaj. Atunci, un agent al FBI s-a dat spion al Israelului, iar Nozette a căzut în capcană. Cercetătorul a încercat să-i vândă angajatului FBI informaţiile secrete. Procurorii susţin că informaţiile „vândute” de Nozette au costat Guvernul Statelor Unite între 200 de milioane şi un miliard de dolari.

Nozette este acum judecat şi deoarece şi-a recunoscut fapt, avocaţii săi şi procurorii acuzării au făcut o înţelegere: să nu primească mai mult de 13 ani de închisoare. În mod normal, pentru cele patru capete de acuzare de spionaj, fostul cercetător risca să stea după gratii toată viaţa. Judecătorul Paul Friedman a spus că e gata să accepte acordul dintre avocaţi şi procurori, dar chiar şi aşa procedura va dura până în noiembrie.

Nozette a lucrat câteva decenii în departamentul de ştiinţă şi proiecte spaţiale al NASA, dar şi în Departamentul Naţional de energie şi a făcut parte din Consiliul pentru spaţiu al Casei Albe, în mandatul lui George Bush. Doctor in ştiinţe planetare la MIT, Nozette a făcut parte din echipa care a creat scutul antirachetă. De asemenea, a fost unul din cei care au ajutat la descoperirea dovezilor că pe Lună există resurse de apă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă