20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialForumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita cere inlaturarea panoului "Tinutul...

Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita cere inlaturarea panoului „Tinutul Secuiesc”

Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita cere autoritatilor statului sa inlature panoul "Tinutul Secuiesc", inaugurat joi in localitatea Chichis, la intrarea in judetul Covasna dinspre Brasov.

Avocatul Ioan Solomon, presedintele Forumului, precizeaza, intr-un comunicat de presa remis vineri Rompres, ca "liderii UDMR incearca sa induca in eroare opinia publica si autoritatile centrale de stat pretextand ca panoul ar fi doar un simplu si nevinovat panou publicitar turistic". Solomon sustine ca "minciuna este cusuta cu ata alba", motivand ca actiunea reprezinta o reeditare a tentativei similare a liderilor UDMR de a marca hotarul asa-zisului Tinut Secuiesc, petrecuta in urma cu aproape trei ani tot la granita cu judetul Brasov. De asemenea, Solomon afirma ca, mizand pe "naivitatea si credulitatea" celorlalti, liderii UDMR au recurs de aceasta data la "stratagema stravezie" a disimularii pe un panou-suport de genul celor folosite pentru publicitate, dar din continut, text, simbolistica si locul amplasarii "este evident scopul politic de marcare a hotarului mult vehiculatei zone cu autonomie teritoriala etnica".

"Deplina legalitate invocata de liderii UDMR in ceea ce priveste montarea panoului este falsa, deoarece aprobarile date, respectiv certificatul de urbanism, autorizatia de constructie, avizele de la Politie si Agentia Drumurilor Nationale, au vizat, se pare, doar suportul ca atare, deci panoul metalic si stalpul prin care este fixat in sol, si nu mesajul ce urma sa se aplice pe acest panou", a precizat Ioan Solomon. El a adaugat ca mesajul afisului publicitar nu a fost adus in prealabil la cunostinta institutiilor care au emis autorizatiile.

Presedintele Forumului, care reuneste 13 organizatii neguvernamentale romanesti din zona, mentioneaza si faptul ca "importanta politica oficiala de exceptie" acordata inaugurarii si dezvelirii respectivului panou a fost marcata prin prezenta celor mai inalte autoritati politice si publice ale UDMR, printre care si liderul Uniunii, Marko Bela. Potrivit lui Ioan Solomon, aceasta prezenta nu s-ar fi justificat in cazul unui simplu panou publicitar turistic.

Nu intamplator, afirma Ioan Solomon, acest eveniment a fost programat in prima zi a "Intalnirii maghiarilor covasneni de pretutindeni" organizata de Consiliul Judetean Covasna, la care au fost invitati doar etnici maghiari originari din judetul Covasna plecati in strainatate, cu excluderea celorlalti "covasneni de pretutindeni" de alta etnie decat cea maghiara.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...
Ultima oră
Pe aceeași temă