15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialForturi romane, distruse pentru pietris

Forturi romane, distruse pentru pietris

Urmele unor forturi romane care existau pe raul Jiet au fost distruse, impreuna cu ecosistemul, dupa ce o firma din Deva a amenajat o balastiera fara a detine avizele de mediu.
In favoarea societatii a intervenit chiar vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Costel Avram.

In urma excavarilor efectuate in albia apei, raul Jiet a fost distrus pe o portiune de 700-800 de metri. O data cu ecosistemul, firmele care sapa dupa balast au distrus si urmele istorice ale unor forturi de aparare romane, care se aflau in zona. In loc sa impiedice dezastrul, oficialii judeteni sar in apararea unei societati care amenajeaza o balastiera pe Jiet. Unul dintre cei care au urmarit cum este distrus raul este preotul paroh Dimitrie Jura, care a si sesizat autoritatile in legatura cu dezastrul de pe Jiet. "Cum sa excavezi unde era viata?", se intreaba retoric parintele Jura. Avizele au fost date de responsabili de la Apele Romane, fara ca oficialii sa tina cont de faptul ca din raul Jiet au disparut pentru totdeauna mai multe specii de pesti si a fost distrusa si zona istorica. "Ecosistemul a fost distrus. Au disparut unele specii de pesti. Inclusiv zona istorica a fost devastata.

 

Aici a fost o salba de forturi romane de aparare, chiar pe malul Jietului", arata Dimitrie Jura. In urma excavarilor, a fost degradat inclusiv digul de aparare construit impotriva inundatiilor, din cauza ca muncitorii au luat piatra din anrocamentul acestuia. "De pe raul Jiet s-a furat piatra de cel putin un miliard de euro. S-au subminat chiar si podurile, care stau sa cada", mai spune preotul.
Balastiera este construita de SC Drupo SRL din Deva, o firma care beneficiaza de protectia vicepresedintelui  CJ Hunedoara, Costel Avram, care este partener cu unul dintre actionarii societatii intr-o alta firma. Potrivit unor surse bine informate, balastiera de pe Jiet va asigura o parte din materialele necesare amenajarii drumului spre Obarsia Lotrului si, in acest caz, va aduce venituri grase in buzunarele afaceristilor.

» Interventii la politie
In tot acest timp, vicepresedintele CJ Hunedoara, Costel Avram, pretinde ca lucrarile sunt legale, desi societatea in cauza nu detine avizele de mediu necesare, asa cum arata clar reprezentantii APM Hunedoara. Avram a sunat chiar la comandantul Politiei orasului Petrila, Ovidiu Zaharia, in momentul in care doi angajati ai Drupo au fost dusi la sectie pentru audieri, din cauza ca nu aveau actele la ei. Ovidiu Zaharia a confirmat informatia si spune ca Avram i-a reprosat chiar in timpul audierilor ca i-a luat pe cei doi cu duba, desi Politia Petrila nu are in dotare un astfel de autovehicul.

Cele mai citite

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă