Comisia Europeană a propus astăzi o nouă declaraţie standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru companiile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an. Obiectivul acestei iniţiative este reducerea birocraţiei pentru firme, facilitarea respectării obligaţiilor fiscale şi ameliorarea eficienţei administraţiilor fiscale din Uniune.
Propunerea prevede un set uniform de cerinţe pentru societăţile comerciale la depunerea declaraţiilor de recuperare a TVA, indiferent de statul membru în care se face acest lucru. Declaraţia standard de recuperare a TVA – care va înlocui declaraţiile naţionale de recuperare a TVA – va asigura necesitatea furnizării de către întreprinderi a aceloraşi informaţii de bază, în aceleaşi termene, pe întreg teritoriul UE.
Citeşte şi: Reducerea TVA la carne, fructe şi legume aşteapta după evaluarea efectelor acestei măsuri la pâine
Deoarece procedurile mai simple sunt mai uşor de respectat şi mai uşor de aplicat, propunerea de astăzi ar trebui, de asemenea, să contribuie la o mai bună respectare a legislaţiei în materie de TVA şi la creşterea veniturilor publice.
„Declaraţia TVA standard prezintă o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Companiile vor beneficia de proceduri mai simple, de reducerea costurilor şi de mai puţină birocraţie. Guvernele vor avea un nou instrument care să faciliteze respectarea obligaţiilor privind TVA, care ar trebui să sporească veniturile colectate”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare.
În fiecare an, 150 de milioane de declaraţii TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administraţiile fiscale naţionale. În prezent, informaţiile solicitate, formatul formularelor naţionale şi termenele de raportare variază considerabil de la un stat membru la altul. Aceasta face ca recuperarea TVA pentru companiile cu activităţi transfrontaliere complexe să reprezinte o procedură costisitoare şi greoaie.
Propunerea este, de asemenea, o contribuţie importantă la crearea unui sistem TVA mai eficient şi mai rezistent la fraudă, astfel cum este prevăzut în strategia de reformă a TVA a Comisiei Europene. TVA-ul reprezintă aproximativ 21% din veniturile statelor membre şi, cu toate acestea, taxe în valoare de aproximativ 193 miliarde de euro nu au fost colectate în 2011.