9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialFormul 1 sub zodia Kubica - BMW!

Formul 1 sub zodia Kubica – BMW!

Mai mult ca oricand, campionatul Formulei 1 din acest an este unul senzational. Daca pana acum toata lumea miza pe o lupta in trei, Raikkonen – Massa – Hamilton, iata ca ea se poarta, de fapt, in patru, la ea luand parte si Robert Kubica care, iata, cu totul surprinzator, s-a si instalat pe prima pozitie!

Pilotul polonez Robert Kubica a castigat Marele Premiu al Canadei, a saptea etapa a Campionatului Mondial de Formula 1, disputat pe circuitul Gilles Villeneuve din Montreal. Kubica (BMW Sauber) a fost urmat de germanul Nick Heidfeld (BMW Sauber) si de scotianul David Coulthard (Red Bull-Renault). Toate aceste performante au fost posibile dupa ce principalii favoriti la castigarea titlului mondial, Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) si Kimi Raikkonen (Ferrari), au fost protagonistii unui accident stupid produs pe linia boxelor, soldat cu abandonul amandurora.

Robert Kubica a trecut in fruntea clasamentului pilotilor dupa prima victorie din cariera sa in Formula 1, obtinuta chiar pe circuitul unde anul trecut a suferit un grav accident. Totodata, triumful lui Kubica (23 de ani) este si primul din Campionatul Mondial de Formula 1 pentru echipa BMW-Sauber. O a treia premiera este legata de faptul ca team-ul german a reusit la Montreal prima dubla, dupa ce coechipierul lui Kubica, Nick Heidfeld, s-a clasat al doilea.

Principalii favoriti, Hamilton si Raikkonen, au fost protagonistii unui accident stupid. Era turul 20 al cursei canadiene, cand Safety Car-ul se afla pe pista dupa abandonul lui Adrian Sutil, iar pilotii clasati pe primele sapte locuri s-au repezit sa intre la boxe. Raikkonen si Kubica au terminat primii de realimentat si au dat sa iasa pe pista, insa au fost nevoiti sa opreasca brusc deoarece semaforul de la capatul standurilor arata culoarea rosie. Venit din urma foarte grabit, Hamilton nu a mai putut opri si masina sa a lovit in spate monopostul lui Raikkonen. Imediat, si Rosberg a lovit masina britanicului. Rezultatul a fost crunt pentru cei doi favoriti: abandon. Rosberg a avut nevoie de o noua intrare la boxe pentru a-si schimba nasul monopostului, dar nu a mai putut reveni in top.

Din acel moment, cursa a fost la discretia echipei BMW, scapata in turul 47 si de o ultima posibila amenintare, dupa abandonul dublului campion mondial Fernando Alonso (Renault), aflat pe locul trei in acel moment.

Astfel, abandonurile unor piloti importanti si evolutia dezamagitoare a "locotenentilor" de la Ferrari (Massa a terminat pe cinci) si McLaren-Mercedes (Kovalainen a incheiat al noualea) i-a propulsat in puncte pe Coulthard (locul 3), Glock (locul 4), Trulli (locul 6), Barichello (locul 7) si Vettel (locul 8).

Pilotul polonez Robert Kubica a declarat ca este foarte fericit pentru victoria obtinuta si spera ca isi va putea apara primul loc ocupat in acest moment in clasamentul pilotilor pana la finalul sezonului. "Aceasta prima victorie cu BMW Sauber este fantastica. Am crescut impreuna cu aceasta echipa. E si mai bine sa castig aici dupa accidentul de anul trecut de pe acest circuit. Este fantastic pentru mine, pentru echipa, pentru tara mea si pentru suporteri. Obiectivul nostru pentru acest an era sa castigam o cursa si am reusit. Sunt si pe prima pozitie in clasamentul pilotilor si sper ca vom fi in stare sa imi apar acest loc, poate pana la ultima cursa", a spus pilotul polonez dupa victoria obtinuta pe circuitul Gilles-Villeneuve, din Montreal.

Coechipierul lui Kubica de la BMW Sauber, Nick Heidfeld, a terminat in Canada pe pozitia a doua. "Este bine ca am inregistrat prima victorie pentru echipa si ca am ocupat la final primele doua pozitii. Acest lucru demonstreaza ca mergem in directia buna, ca am reusit sa ne indeplinim obiectivele in acesti ani. Pentru acest sezon vroiam sa castigam o cursa. Am facut-o, acum obiectivul e sa castigam campionatul", a precizat pilotul german.

Scotianul David Coulthard, de la Red Bull Racing, a obtinut primele sale puncte din acest sezon si al 62-lea podium dintr-o cariera care se intinde pe durata a 15 ani in Marele Circ. "Sunt incantat. Nu m-as fi gandit niciodata ca voi urca pe podium in acest weekend. Am avut un inceput de an oribil. Sunt incantat ca l-am obtinut aici, la Montreal, unde, acum 14 ani, am urcat prima oara pe podium. Dar, dupa debutul atat de prost al acestui sezon, am inceput sa ma gandesc la cariera mea, pentru ca 15 ani in Formula 1 e o perioada lunga pentru oricine", a incheiat Coulthard.

Urmatorul Mare Premiu, cel al Frantei, va avea loc la 22 iunie.

» Marea majoritate a pilotilor s-au plans de calitatea pistei de pe circuitul Gilles Villeneuve, din care sar bucati de bitum. Spaniolul Fernando Alonso a declarat ca intentioneaza sa stranga toti pilotii pentru a pune presiune pe directorul de cursa, Charlie Whiting, pentru ca acesta sa aduca imbunatatiri pistei.

» Lewis Hamilton si Nico Rosberg, principalii vinovati pentru accidentul care a dus la abandonul mai multor favoriti, in turul 20 al cursei, au fost penalizati cu cate zece locuri pe grila de start a urmatoarei curse, Grand Prix-ul Frantei, de la Magny-Cours. Victima colaterala a carambolajului a fost Kimi Raikkonen care, lovit in spate de Hamilton, a abandonat si el…

Clasament Canada

1. Robert Kubica (BMW-Sauber) 1:36:24.447
2. Nick Heidfeld (BMW-Sauber) la 16.495
3. David Coulthard (Red Bull-Renault) la 23.352
4. Timo Glock (Toyota) la 42.627
5. Felipe Massa (Ferrari) la 43.934
6. Jarno Trulli (Toyota) la 47.775
7. Rubens Barrichello (Honda) la 53.597
8. Sebastian Vettel (Toro Rosso-Ferrari) la 54.120
9. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) la 54.433
10. Nico Rosberg (Williams-Toyota) la 57.749
11. Jenson Button (Honda) la 1:07.540
12. Mark Webber (Red Bull-Renault) la 1:11.229
13. Sebastien Bourdais (Toro Rosso-Ferrari) la un tur
Restul pilotilor nu au terminat cursa

Clasamente

GENERAL
1. Robert Kubica 42 puncte
2. Lewis Hamilton 38
3. Felipe Massa 38
4. Kimi Raikkonen 35
5. Nick Heidfeld 28
6. Heikki Kovalainen 15
7. Mark Webber 15
8. Jarno Trulli 12
9. Fernando Alonso 9
10. Nico Rosberg 8
11. Kazuki Nakajima 7
12. David Coulthard 6
13. Timo Glock 5
14. Sebastian Vettel 5
15. Rubens Barrichello 5

CONSTRUCTORI
1. Ferrari 73 puncte
2. BMW 70
3. McLaren 53
4. Red Bull 21
5. Toyota 17
6. Williams 15
7. Renault 9
8. Honda 8
9. Toro Rosso 7

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă