21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFondurile europene pentru pescuit, dijmuite de baronii Deltei

Fondurile europene pentru pescuit, dijmuite de baronii Deltei

Fondul European pentru Pescuit este vamuit de baronii Deltei. Doar o treime din fondurile UE promise sunt alocate, dar nici acestea nu pot fi accesate din cauza boicotului latifundiarilor din zona. Pescarii nu au bani pentru cofinantare si pentru scrierea proiectelor.

Cei 1.700 de pescari profesionisti din Delta Dunarii se considera pacaliti de autoritati. Pe parcursul acestui an, pescarii au fost convocati de mai multe ori la sedinte in care sefii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) le-au promis ca vor primi de la Uniunea Europeana fonduri pentru dezvoltarea pescariilor din Delta.
In urma cu trei luni, intr-o astfel de sedinta, presedintele ANPA, Gheorghe stefan, le-a promis pescarilor ca vor beneficia de 300 milioane de euro, fonduri UE alocate pentru dezvoltarea activitatilor piscicole. Pescarii au aflat atunci ca prin intermediul asociatiilor de pescari vor fi promovate proiecte pentru fiecare localitate si grup de pescari semnificativ din toate zonele Deltei.
Zilele trecute, presedintele stefan le-a comunicat pescarilor ca Fondul European pentru Pescuit nu va aloca decat 100 milioane de euro pentru dezvoltarea durabila a acestei activitati in Delta Dunarii. Conform acestuia, proiectele pentru accesarea acestor fonduri pot fi depuse la ANPA incepand de la 1 septembrie, pana la finele acestui an.

Pescarii din Sf. Gheorghe, Gorgova, Dunavat, Somova si Chilia Veche sunt insa nemultumiti. Dumitru Butalchin, reprezentantul pescarilor din Sf. Gheorghe, a declarat ca "fondurile europene sunt doar praf aruncat in ochii pescarilor, care nu sunt capabili sa scrie proiecte pentru ca nu au pregatirea necesara si nu au bani sa plateasca firme de consultanta".
Functionarii din Tulcea ai ANPA le-au spus pescarilor care s-au interesat de promovarea proiectelor care ar urma sa fie finantate din Fondul European pentru Pescuit ca respectivele documente ar trebui sa fie avizate de un "grup de lucru" pentru implementarea acestora, care nu a fost insa infiintat.
In primavara, vicepresedintele PNL Tulcea, George Rosca, liderul PSD al Deltei Dan Verbina, controversatul primar al orasului Sulina Aurel Dimitriu, Mircea Pascale si Lucian Sanda, apropiati ai PNL si sefii unor minuscule asociatii de pescari, au incercat sa constituie un astfel de grup de lucru pentru accesarea fondurilor UE. Dupa cateva saptamani, a avut loc o evaluare a expertilor UE privind organizarea acestei unitati de implementare. Expertii europeni nu au agreat demersul baronilor Deltei, afirmand ca pentru a accesa fondurile UE trebuie consultate toate comunitatile de pescari din Delta. Acestea urmeaza sa-si aleaga liderii ce vor gestiona fondurile si vor aproba proiectele pentru fiecare localitate.
In noile conditii impuse de expertii UE, baronii Deltei nu au mai fost interesati de reorganizarea grupului de lucru, iar autoritatile nu i-au mai consultat pe pescari, lasandu-i sa se descurce singuri. Presedintele ANPA ii indeamna in prezent pe pescari sa angajeze firme de consultanta daca vor sa primeasca bani de la UE. De asemenea, daca pescarii nu au 20% din valoarea proiectului (cofinantarea), nu au sanse sa primeasca cele 100 milioane de euro. Pescarii spun ca doar latifundarii Deltei au bani pentru a-i plati pe cei care scriu proiecte si sa inceapa investitiile cu fonduri proprii, pe care apoi sa le deconteze la ANPA din fonduri UE. In satele din Delta se vorbeste ca baronii au proiectele pregatite. Ei le vor promova dupa ce ANPA nu va primi solicitari de finantare de la pescari.

» Baroniada

Dupa renuntarea la concesionarea resurselor piscicole, baronii, care detin toate cherhanalele din Delta, au luat sub control strict activitatea pescarilor pentru ca acestia nu pot vinde pestele decat la firmele latifundiarilor Deltei.

» Acvacultura

Expertii Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii considera ca proiectele de dezvoltare durabila a pescuitului din Delta trebui sa vizeze acvacultura sturionilor si a crapului, nu cresterea cantitatii de peste pescuit.

» Promisiuni
"Am destinat Deltei Dunarii 100 milioane de euro pentru investitii care sa duca la cresterea nivelului de trai si imbunatatirea conditiilor de lucru ale pescarilor. Proiectele care urmeaza sa fie finantate din Fondul European de Pescuit pot fi realizate de asociatiile de pescari sau de pescari. Cu acesti bani ei pot cumpara barci si motoare de barca mai bune, plase si echipamente de pescuit performante. Putem investi si in pastrarea identitatii culturale si religioase a comunitatilor de pescari. Spre exemplu, din acesti bani se pot construi chiar si biserici. Pescarii pot sa–si modernizeze locuintele, dar nu vom investi in pensiuni turistice ale pescarilor pentru ca activitatile de turism se finanteaza din alte fonduri europene. Important este sa pastram activitatea de baza a locuitorilor Deltei, care este pescuitul. Pentru a primi aceste finantari pescarii trebuie sa aiba proiecte eligibile, iar daca nu le pot scrie trebuie sa apeleze la specialisti. Banii se primesc daca investitia este inceputa cu fonduri proprii, iar cofinantarea reprezinta aproximativ 20 la suta din valoare proiectului."

Gheorghe stefan, presedinte ANPA

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă