11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialFondurile de pensii facultative ies la raport in iunie

Fondurile de pensii facultative ies la raport in iunie

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va evalua performanta fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III) in iunie 2009, cand vor fi publicate primele randamente, la doi ani la realizarea primelor colectari de contributii in acest sistem.

"Performanta fondurilor de pensii va fi evaluata in functie de randamentul mediu al pietei. Administratorii nu vor putea sa vina cu randamente cu o marja mai mare de trei puncte procentuale sub randamentul mediu al pietei", a declarat joi, la o conferinta pe tema pensiilor private, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, citat de Agerpres.

El a precizat ca performanta fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va fi evaluata in mai 2010, de asemenea la doi ani de la colectarea primelor contributii.

In prezent, in Romania opereaza 14 fonduri de pensii private obligatorii, pe Pilonul II, si 11 fonduri de pensii private facultative, pe Pilonul III.

Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii de pe piata romaneasca au obtinut, in 2008, un randament mediu ponderat de 6,96 la suta, superior nivelului inflatiei din aceeasi perioada (sapte luni si 10 zile, de la demararea sistemului in primavara), de 4,5 la suta, potrivit calculelor realizate de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Randamentul mediu real a fost de circa 2,4-2,8 la suta. Performanta investitionala a fondurilor a fost masurata in perioada 20 mai – 31 decembrie 2008, intre momentul colectarii primelor contributii si ultima zi a anului trecut.

Anualizat, randamentul obtinut in aceasta perioada ar reprezenta 11,29 la suta, adica un randament real anual de circa 4 la suta.

Numarul participantilor la Pilonul II de pensii a crescut, in ianuarie 2009, cu 1,7 la suta fata de luna anterioara si cu 28,33 la suta fata de mai 2008, reprezentand 85,57 la suta din efectivul total al salariatilor din Romania, potrivit datelor publicate in buletinul lunar al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In luna ianuarie 2009, la Pilonul II contribuiau 4,1 milioane de persoane, din totalul de 4,58 milioane de inscrisi in Registru Participantilor. In cazul acestora s-au incasat contributii de la inceputul colectarii acestora in sistem, respectiv din luna mai 2008.

Activele nete aferente celor 14 fonduri de pensii, administrate de cei 14 administratori autorizati de catre CSSPP in Pilonul II, au fost la sfarsitul lunii ianuarie 2009 de 949,60 milioane de lei (circa 222 de milioane de euro), cu 14,15 la suta mai mare fata de luna decembrie 2008.

La Pilonul III, la finalul lunii ianuarie, 154.930 de participanti contribuiau la fondurile de pensii facultative, mentinandu-se trendul ascendent al cresterii numarului de participanti de la inceputul functionarii sistemului, o crestere cu 2,78 la suta fata de decembrie 2008 si de 2,6 ori fata de ianuarie 2008.

Activele nete au inregistrat o crestere constanta in prima luna a anului 2009 ajungand la 92,67 milioane de lei (circa 21,67 milioane euro), cu 9,95 la suta fata de luna decembrie 2008 si de 2,6 ori mai mari ca in luna ianuarie 2008.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Fiscul vânează vânzătorii de flori, în perioada Mărțișor – Ziua Femeii

Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară, în perioada 29 februarie - 8 martie a.c., activități de monitorizare și control a contribuabililor...

Fiscul vânează vânzătorii de flori, în perioada Mărțișor – Ziua Femeii

Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară, în perioada 29 februarie - 8 martie a.c., activități de monitorizare și control a contribuabililor...

Deținuții din Pentitenciarul Brăila mai pot primi în pachete doar produse feliate, în folie vidată

O nouă restricție se adaugă la lista de interdicții presupuse de executarea unei pedepse în închisoare, pentru că deținuții nu vor mai avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă