26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialFonduri Phare transformate in sporuri la salarii

Fonduri Phare transformate in sporuri la salarii

» Record national: la Protectia Copilului Galati, se acorda un spor de 75% pentru scrierea proiectelor prin care sa fie devalizate fonduri UE!

Jaful de la directia generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati este un dictionar al modalitatilor prin care banii publici sau fondurile de la Uniunea Europeana pot fi devalizate. Bugetul DGASPC a crescut miraculos, de la 89 miliarde de lei vechi in 2004, la peste 400 de miliarde, in 2008. In 2004 erau asistati 1506 copii, majoritatea in centre de plasament; acum sunt asistati 1576, majoritatea in grija asistentilor maternali. Explicatia ca asistenta maternala este mai scumpa este formala, pentru ca, potrivit calculelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, asistenta in centrele de plasament este mai costisitoare decat asistenta maternala. Evident, fondurile au capatat alte destinatii. Un exemplu: sporuri de 75% pentru apropiatii sefei DGASPC, Marinela Dobrea.

 

Directoarea Dobrea a angajat-o pe fiica sa, Raluca Dobrea, in functia de referent la Serviciul de Monitorizare Proiecte (SMP), condus de un apropiat al sau, Ciprian Magria. SMP se ocupa de scrierea si monitorizarea proiectelor, asa ca, fiind si serviciul in care isi castiga painea fiica sa, Marinela Dobrea le-a acordat tuturor celor 24 de salariati ai SMP un spor la salariu de 75%! Bani tocati de la bugetul CJ. Marinela Dobrea si Ciprian Magria au infiintat Asociatia "Speranta Danubiana", la care Dobrea era cenzor. La "Speranta Danubiana" se facea scolirea si atestarea asistentilor maternali, cursurile erau predate de salariatii DGASPC in spatiile directiei, la Centrele de Plasament "Iovan Iorgovan" si "Unirea", iar din atestarea asistentilor maternali  Dobrea si clientela sa incasau alti bani "tocati" din bugetul CJ.

 

Alta parte din buget era tocata prin achizitiile pentru copiii asistati, la care prietenul fiicei Marinelei Dobrea, aflat la "butoanele" a doua din firmele ce faceau aprovizionarea, practica megacomisioane de pana la 700%! Practicarea unor  comisioane de 700% nu putea scapa conducerii CJ, care are in subordine Directia de Audit, iar cresterea bugetului DGASPC la 400 miliarde, ajungand sa fie de 60% din bugetul judetului Galati, nu pare deloc intamplatoare. Cu siguranta, "savarina" s-a impartit si ar trebui ca anchetele instrumentate de DNA, Parchet si Politie sa-i descopere pe cei ce s-au "indulcit" din banii publici. Acelasi jaf s-a produs si cu banii UE intrati in conturile DGASPC. Un exemplu: "Centrul de gazduire temporara a tinerilor", infiintat la Centrul de Plasament nr. 9.

 

Bugetul de 154.030 euro a fost infiintat prin grantul de 123.124 euro obtinut de la UE in cadrul PHARE /2004/ 016 772.04.02, CJ Galati contribuind cu o cofinantare  de 20.906 euro. Proiectul a fost finalizat pe 22 iulie 2008, centrul a fost infiintat prin hotararea CJ nr 75/25.08.2008, dar cheltuirea celor 154.030 euro, nu se vede. Sediul este varuit, are gresie si faianta la interior, dar e o darapanatura pe afara. In inventar sunt o canapea, fotolii, o mobila de bucatarie, o masina de spalat, dar e prea putin pentru cei 76.330 de euro alocati pentru achizitiile de bunuri si echipamente. Intamplator sau nu, la atelierul de tamplarie al DGASPC se fac paturi pentru mobilarea centrului.

Intrebarea este: unde sunt banii cu care trebuia achizitionate paturile? Cum au fost decontate achizitiile, in cadrul proiectului Phare? Pentru asta luau Magria & Comp spor de 75%?! DNA Galati a demarat o ancheta, dar directoarea Dobrea evita raspunsurile la intrebarile procurorilor, dupa ce si-a luat un concediu medical dubios fiind disparuta de la domiciliu asemenea Elodiei. Presedintele CJ nu a reusit sa dea de ea, nici cu SMS-urile, nici cu Evidenta Populatiei.

Cele mai citite

După ce a înregistrat creșteri și de 600%, platformele de livrări au înregistrat scăderi sau, în cel mai bun caz, stagnări

În 2023, două dintre cele mai mari platforme de livrări din România, Glovo și Bringo, au înregistrat scăderi de vânzări comparativ cu anul anterior,...

Criza de personal medical auxiliar devine o problemă majoră în sistemul sanitar din România

Asistenții medicali, infirmierii și brancardierii sunt printre cele mai căutate categorii de personal în spitalele din România, iar lipsa acestora perturbă semnificativ activitatea unităților...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...
Ultima oră
Pe aceeași temă