Fondul Proprietatea (FP) ar putea fi listat la bursa inainte de finalizarea procesului de eliberare a actiunilor catre proprietari, a anticipat ieri intr-o conferinta de presa presedintele institutiei, Alexandru Paunescu. Noua echipa – care functioneaza de doua luni de zile – a realizat un proiect legislativ pentru „deblocarea” activitatii Fondului.
In baza acestui proiect, Guvernul va emite – peste aproximativ doua saptamani – o ordonanta de urgenta pentru listarea pe bursa a FP, scopul principal fiind autorizarea de catre CNVM, a declarat presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. Acesta a afirmat ca autoritatile doresc solutionarea cat mai rapida a problemelor legislative. Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.
Actionarii Fondului
Potrivit oficialului Fondului, pana in prezent, doar 97 de actionari au depus cereri pentru revendicarea proprietatilor, acestia reprezentand doar 0,29 la suta din capitalul social al Fondului. „Prioritatea noastra este listarea Fondului inainte de finalizarea procesului de eliberare a actiunilor”, a spus Paunescu. Valoarea portofoliului Fondului Proprietatea este de 14,24 miliarde RON, la Registrul Comertului fiind inregistrate toate activele societatilor din portofoliu. Printre societatile din portofoliu se numara si Loteria Romana si Imprimeria Nationala, cu cate 20 la suta.
Fondul Proprietatea este actionar la Loteria Romana si Imprimeria Nationala, cu participatii reprezentand 20% din capitalul fiecarei societati, a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu. „Alocarea a 20% din Loterie si, respectiv, Imprimerie a fost facuta prin Legea 247/2005. Fondul Proprietatea este actionar la aceste institutii. Figuram la Registrul Comertului ca actionar cu 20% la Loterie si Imprimerie”, a precizat Paunescu. Cele doua societati sunt detinute integral de stat, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice. Paunescu a declarat ca FP este inscris la Registrul Comertului cu participatii la societatile comerciale existente in portofoliu. „Au fost probleme cu preluarea activelor. Am fost la Ministerul Economiei si Comertului si am semnat in Registrul Actionarilor pentru preluarea activelor”, a mai spus Paunescu.
S-a dat startul la campania de imagine
Imaginea Fondului in strainatate este foarte buna si, din acest punct de vedere, este o oportunitate de afaceri, a spus presedintele Fondului.
Acesta a vorbit critic la adresa presei si a cerut jurnalistilor ca, pe viitor, sa trateze Fondul cu „seriozitate, obiectivitate si responsabilitate”. Referitor la unele informatii aparute in presa cu privire la sumele mari alocate de Fondul Proprietatea pentru publicitate, presedintele Alexandru Paunescu a adaugat ca aceasta este o „campanie sociala” si ca banii au provenit din dividende de la societatile Posta Romana, Petrom si Printcom, dividende care, in total, se ridica la 69 milioane euro. Paunescu a precizat ca banii proveniti de la bugetul de stat nu au fost utilizati in astfel de scopuri. Campania de imagine a Fondului se va face prin radio, TV, in presa scrisa si pe internet, a spus presedintele Fondului, care a tinut sa precizeze ca este o campanie sociala, „nu o publicitate cum s-a scris in presa”. Campania se adreseaza actionarilor si are rol sa le explice toate actiunile Fondului.