Fondul Proprietatea (FP) a suspendat, luni, procesul privind derularea ofertei publice de cumpărare a acțiunilor proprii în cadrul celui de-al șaselea program de răscumpărare de titluri, decizia fiind luată ca urmare a „ajustărilor majore recente a preţurilor de pe piaţă de capital”, informează Mediafax.
În cadrul acestei oferte, FP a anunțat intenția de a cumpăra 430 de milioane de acțiuni proprii, cu o valoare de piață de peste 300 de milioane de lei (69 milioane de euro) în ziua anunțului. De obicei, astfel de oferte presupun un preț mai ridicat decât cel din piață.
„Această decizie este luată că urmare a creşterii semnificative a volatilitaţii pieţelor financiare la nivel global care s-a manifestat după data la care a fost depusă cererea de aprobare a ofertei de cumpărare. Pentru a se asigura că oferta de cumpărare este evaluată la un preţ adecvat în comparaţie cu preţul de piaţă, în scopul maximizării valorii pentru actionarii Fondului, administratorul Fondului va continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile pieţei şi este pregătit să reînceapă acest proces în momentul în care condiţiile de piaţă sunt mai favorabile”, se arată într-un raport transmis de FP Bursei de Valori București (BVB).
Decizia a fost luată în contextul în care FP preferă să gestioneze cu prudență lichiditățile de care dispune și gradul de îndatorare și consideră important să fie prezent în piață prin achiziții zilnice în limita permisă, a declarat pentru MEDIAFAX managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
„În actualele condiții de piață volatile, este foarte important să fim prudenți în ceea ce privește gestionarea cash-ului și sa limităm gradul de îndatorare a Fondului. Administratorul Fondului dorește să maximizeze valoarea pentru acționarii Fondului prin reluarea răscumpărărilor zilnice de acțiuni și GDRs, la BVB și LSE, și consideră că este important să fie în piața de zi de zi pentru a răscumpăra limita maximă permisă de 25% din volumul mediu zilnic de tranzacționare din ultimele 20 de zile de tranzacționare. Dorim sa existe mai multă stabilitate și predictibilitate pe piețe în viitor, împrejurări care ne-ar permite sa reîncepem procesul de ofertă. Decizia actuală legată de retragerea ofertei publice este de fapt o amânare până în momentul în care condițiile din piață sunt mai favorabile”, a afirmat el.