17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFoc la Moara lui Assan

Foc la Moara lui Assan

»  O parte din Moara Assan, cladire industriala declarata monument istoric, a ars in proportie de 90%.

»  In cazul in care se va dovedi ca incendiul a fost  provocat, cel care l-a comis risca sa fie pedepsit cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

»  Moara Assan este ultima cladire industriala de patrimoniu dintr-o zona, sefan cel Mare, foarte profitabila din punct de vedere imobiliar.

Ministerul culturii si cultelor (MCC) a declansat o ancheta cu privire la incendiul izbucnit marti noapte la Moara lui Assan, un monument istoric de importanta nationala, a declarat pentru Mediafax Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC. "Tot ansamblul Morii lui Assan este clasat ca monument istoric de categorie A. Din acest ansamblu de cladiri, din fericire, nu a ars corpul principal, ci un corp chiar de langa cel principal, care are insa o valoare istorica deosebita. Cladirea este distrusa in proportie de 90%, au ramas doar zidurile in picioare", a spus Sergiu Luchian, consilier superior la Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti si membru in echipa care a analizat situatia la fata locului. El a mai precizat ca reprezentantii Directiei pentru Cultura nu au reusit sa discute cu proprietarii Morii lui Assan. "Sunt mai multi proprietari. Am reusit sa discutam doar cu directorul general al fabricii, care nu stia ce s-a intamplat", a precizat consilierul. Sergiu Luchian a mai spus ca, in momentul de fata, nu se cunosc cauzele incendiului, ancheta fiind in curs.

Patrimoniu istoric lichidat de presiunile imobiliare
Virgil Nitulescu a precizat ca situatia Morii lui Assan este mai complicata din punctul de vedere al proprietatii. "Noi am facut sesizari repetate privind starea de decadere a monumentului istoric, am atras atentia proprietarilor ca nu se ocupa temeinic de intretinerea monumentului, asa cum prevede Legea monumentelor istorice", a explicat Virgil Nitulescu. El a precizat ca, in cazul in care se va dovedi ca incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis risca sa fie pedepsit cu inchisoare de la 2 la 7 ani – de altfel, incendiul a fost unul de proportii, fiind stins in circa trei ore si necesitand 80 de pompieri. "Daca se va dovedi ca a fost un incendiu provocat, potrivit Legii monumentelor istorice, aceasta este infractiune si se pedepseste penal, cu inchisoare de la 2 la 7 ani pentru distrugerea unui monument istoric", a mai precizat secretarul general al MCC.

Sociologul Liviu Chelcea, specialist in reconversia industriala, atrage atentia ca din cauza expansiunii afacerilor imobiliare au disparut cea mai mare parte din cladirile industriale cu valoare istorica – este vorba de Moara Dambovita, o moara militara si o turnatorie metalica din Obor, moara Ulmazu, Fabrica fratilor Burb, devenite cele mai multe teren pentru imobiliare. "Moara Assan e ultima cladire industriala din zona Stefan cel Mare. E foarte logic sa vezi acolo presiuni imobiliare, interese. In definitiv e mult mai scump sa reconditionezi un obiect vechi decat sa-l darami si sa-l ridici din temelii", a adaugat expertul, care a spus ca Moara Assan nu e deloc un caz izolat: "cladiri de patrimoniu la care se pretinde ca se pastreaza fatada si dupa o perioada, ghinion, cade fatada."

Tentativa de demolare in 2005
"Moara lui Assan", prima moara cu aburi din Bucuresti, a devenit unul din punctele de atractie a zonei, fiind numita fie "moara de foc de la Obor", fie "vaporul lui Assan". Dupa nationalizarea din 1947, a fost transformata in fabrica de paine "Graul". Astazi, fostele fabrici Assan, impartite in Solaris S.A. si Graul S.A., ocupa un teren cu o suprafata totala de 47.000 mp, intr-o zona in care terenul are pret ridicat. Partea conservata, declarata monument de valoare nationala, se afla insa, cu largul concurs al proprietarilor si al lichidatorului, intr-o stare mai mult decat deplorabila. In 2005, Serviciul Monumente Istorice sesiza aparitia lucrarilor de demolare la mai multe componente ale cladirii – societatea fiind amendata cu 50 milioane lei vechi.

CAZ SIMILAR
» Moara Dambovita, Inlocuita de Central Park
O alta cladire de patrimoniu industrial din zona stefan cel Mare, Moara Dambovita, a fost demolata in 2005 de investitorii Central Park. "Era o constructie veche si nobila, din veacul al nouasprezecelea. Era puternica si melancolica. Isi ridica foarte sus frontonul cu fereastra rotunda ca-n Chirico. In lumea civilizata, astfel de cladiri din vremuri mai bune nu se darama. Se conserva fatadele si in interior se reconstruieste ultramodern", scria Micea Cartarescu despre Moara Dambovita.

Cele mai citite

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale la BEC

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...

Netanyahu spune că Israelul se confruntă cu un război pe șapte fronturi

Netanyahu a afirmat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici pe care îi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă