20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFMI: Vom fi flexibili cu Romania

FMI: Vom fi flexibili cu Romania

Seful misiunii in Romania a Fondului Monetar International (FMI) a dat de inteles ca institutia accepta orice solutii propuse de Romania, atat timp cat se incadreaza in tintele de deficit bugetar, si ca intr-o perioada electorala este de inteles ca reformele merg greu.

Fondul Monetar International va fi flexibil cu Romania in ceea ce priveste gasirea metodelor pentru a se incadra in limitele de deficit bugetar asumate in acordul de imprumut, a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. El a adaugat ca in negocierile de la Bucuresti nu s-a discutat despre modificarea tintelor de deficit bugetar pentru 2009 si 2010. Aceste obiective raman deocamdata 7,3% din PIB pentru 2009 si mai putin de 6% din PIB in 2010. Franks s-a aratat intelegator fata de derapajele Guvernului PDL-PSD, spunand ca nu a intalnit pana acum vreo tara in care reformele sa fie un proces usor in perioadele electorale: "Am vazut in trecut guverne care cheltuiau atat de multi bani pentru pensii si salarii, incat nu mai aveau resursele necesare pentru a cofinanta proiectele sustinute cu fonduri europene".

Oficialul FMI a mai declarat ca, in 2010, principala sursa de crestere economica pentru Romania vor fi exporturile, alaturi de atragerea de fonduri europene. Pe langa acestea, vor fi insa necesare "diminuarea riscului politic" si consolidarea fiscala, fara de care Romania va ajunge sa se imprumute si mai mult. Jeffrey Franks a laudat ideea Bancii Nationale a Romaniei de a stabili tinta de inflatie pentru 2011 la 3%, cu o variatie maxima de un procent, pentru ca se pregateste astfel trecerea la zona euro, in 2015. "Este o alegere excelenta pentru a cobori inflatia catre media zonei euro. Inflatia este in scadere momentan. Acum se afla sub 5%, intr-un declin foarte sanatos, iar BNR isi indeplineste obiectivele", a spus Franks. El a mai explicat ca deciziile de politica monetara ale BNR au efect asupra inflatiei cu o intarziere de sase luni.

Romania nu si-a indeplinit mai multe obligatii pe care si le-a asumat in acordul de imprumut cu FMI. Printre acestea se numara adoptarea unei legi care sa reformeze sistemul de pensii, Legea responsabilitatii fiscale si reducerea cu 15% a cheltuielilor cu salariile si pensiile, in perioada octombrie-decembrie. Cea mai mare restanta ramane adoptarea legii bugetului pe 2010, care deocamdata nu este posibila, pentru ca Romania nu are un guvern cu puteri depline, cel condus de Emil Boc fiind interimar. Din aceasta cauza, transa de 1,5 miliarde euro din imprumut, programata pentru luna decembrie, a fost amanata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă