15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFMI somează Grecia să accelereze ritmul reformelor

FMI somează Grecia să accelereze ritmul reformelor

Grecia trebuie să crească ritmul reformelor pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, iar ţările din zona euro trebuie să decidă cum să sprijine statul elen, se arată într-un raport de evaluare al Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit Mediafax.

Potrivit FMI, autorităţile de la Atena au luat măsuri pentru a corecta inerţia care a dus la ratarea unora dintre ţintele convenite în programul internaţional de susţinere financiară, de 110 miliarde de euro, iar aplicarea acestora este esenţială.

„Dacă reformele nu sunt aplicate, datoriile nu sunt sustenabile, este un fapt sigur”, a declarat Poul Thomsen, şefiul misiunii FMI în Grecia.

El a arătat că economia Greciei se va contracta peste aşteptările iniţiale iar datoriile vor creşte, în pofida măsurilor de reducere a deficitului.

Raportul laudă guvernul socialist pentru adoptarea unor noi măsuri dure de austeritate, dar avertizează că aplicarea acestora este esenţială şi va fi urmărită de Fond.

În privinţa riscului de extindere a crizei datoriilor în restul zonei euro, FMI cere ţărilor din regiune să decidă cum vor să susţină în continuare Grecia, precum şi modul de implicare a investitorilor privaţi în al doilea program de sprijin.

„Având în vedere impactul pe care implicarea investitorilor privaţi îl poate avea asupra ratingului Greciei. este imperativ pentru statele din zona euro să creeze mecanisme care să garanteze accesul la lichidităţi al sectorului bancar elen”, se arată în raport.

Întrebat dacă FMI va acorda un nou sprijin financiar Greciei, Thomsen a spus că nu a fost făcută o solicitare în acest sens.

FMI a revizuit în scădere prognoza referitoare la economia elenă, de la o contracţie de 3% la 3,8%. Fondul anticipează că datoriile Greciei vor atinge un maxim de 172% din PIB în 2012.

Cele mai citite

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...
Ultima oră
Pe aceeași temă