8 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialFMI condamna intentia guvernului de a majora pensile

FMI condamna intentia guvernului de a majora pensile

Fondul Monetar International (FMI) a criticat Romania cu privire la intentia autoritatilor de a majora semnificativ pensiile de stat, proiect care ar putea alimenta presiunile inflationiste si ar putea determina un nou avans al deficitului de cont curent, transmite Reuters, preluata de Mediafax. Camera Deputatilor a adoptat joi proiectul de lege privind majorarea pensiilor cu aproape 100% in urmatorii doi ani. De asemenea, Guvernul vizeaza reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 6% in 2008.
"Cu toate ca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile cu caracter fiscal trebuie sa reflecte limitarea bugetului si nu trebuie luate independent de evolutia mediului macroeconomic", a declarat reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola, citat de Mediafax.
Oficialul FMI a precizat ca vor fi necesare surse suplimentare de finantare pentru acoperirea majorarilor pensiilor de stat si reducerii contributiilor sociale, ceea ce va contribui la majorarea semnificativa a dezechilibrelor economice.
Importurile la nivel national inregistreaza o tendinta ascendenta pe masura ce companiile se modernizeaza si cetatenii romani incearca sa isi imbunatateasca standardele de viata, dupa mai multe decenii de lipsuri sub regimul comunist, se arata in documentul institutiei.
In acest timp, cotatia ridicata a leului are un impact negativ asupra exporturilor si contribuie la avansul deficitului extern la peste 10% din Produsul Intern Brut (PIB).

Posibile probleme financiare
Dupa ce a consemnat anul trecut un ritm de dezvoltare economica de aproape 8%, Romania se confrunta cu riscul de supraincalzire si ar putea fi expusa unor probleme financiare in cazul in care deficitul de cont curent nu va fi diminuat, au avertizat analistii.
"Prognozam deja un deficit de cont curent de circa 13% din PIB in anul 2007", a spus Ferndandez-Ansola.
In cazul in care nu vor fi implementate masuri de diminuare a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor statului, deciziile de majorare a pensiilor si de diminuare a contributiilor la asigurarile sociale ar putea conduce la o extindere semnificativa a deficitului de cont curent in anul 2008, a precizat oficialul FMI.
"Pana acum, Romania a avut capacitatea de a-si finanta dezechilibrele fara probleme, dar exista intotdeauna praguri care, odata depasite, pot aduce statul intr-o situatie dificila. In opinia mea, Romania se indreapta intr-un ritm constant in aceasta directie", a adaugat Ferndandez-Ansola.

Cele mai citite

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro. Experții...

Sectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine directe, dar înregistrează scăderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a beneficiat în 2023 de un flux net de investiții străine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, în...

Președintele Biden și-a anulat întâlnirea de la Ramstein. Lovitură pentru sprijinul Ucrainei

Anularea călătoriei spulberă speranțele unui semnal puternic de sprijin al SUA pentru Ucraina Președintele american Joe Biden și-a anulat, marți, călătoriile în Germania și Angola,...
Ultima oră
Pe aceeași temă