20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFMI cere sa-i fie dublate resursele financiare

FMI cere sa-i fie dublate resursele financiare

Fondul Monetar International (FMI) a cerut, joi, statelor membre sa ii dubleze resursele financiare, in conditiile in care criza financiara se extinde si tot mai multe tari au nevoie de sprijin. "Directorii Fondului au subliniat urgenta de a ajunge la un acord pentru masuri concrete, practice si flexibile destinate suplimentarii resurselor financiare ale FMI, in viitorul apropiat, si au cerut totodata o analiza mai cuprinzatoare a problemelor de finantare pe termen lung", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat, in ianuarie, dorinta de a dubla resursele financiare ale FMI, avertizand ca economiile emergente se vor confrunta cu "probleme masive" in obtinerea finantarii, pe fondul crizei creditelor care a condus la recesiune profunda in SUA si alte natiuni dezvoltate.

"Directorii au convenit ca este necesara dublarea, in viitorul apropiat, a capacitatii Fondului de a acorda imprumuturi destinate prevenirii crizelor, de 250 miliarde dolari, cel putin temporar", se mai arata in comunicatul citat de Mediafax.

Oficialii FMI au aratat ca mentin planurile de a vinde putin peste 400 de tone de aur pentru a crea o baza de finantare a operatiunilor viitoare. Ei au precizat ca actualele resurse se afla la un nivel adecvat, Fondul avand capacitatea sa furnizeze imprumuturi de 150 de miliarde de dolari, pe langa cele de circa 50 de miliarde de dolari acordate deja statelor membre care sunt afectate de criza creditelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă