7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialFMI: Care sunt RISCURILE cu care se confruntă UE în 2013

FMI: Care sunt RISCURILE cu care se confruntă UE în 2013

Preşedinta Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că FMI a publicat recent previziunile economice pentru 2013, care au fost revizuite în scădere.

Lagarde a afirmat, în conferinţa susţinută la sediul Băncii Naţionale a României, că FMI prevedea o creştere economică de 5,5%, dar cifrele au fost revizuite la 3,1%, asemănător ritmului de creştere economică preconizat pentru 2012.

Citeşte şi Ponta s-a întâlnit cu directorul general al FMI. Vezi despre ce au discutat

Preşedinta Fondului a motivat revizuirea în scădere cu cererea mai redusă a exporturilor şi investiţiile nepotrivite în infrastructura unor state precum China, unde finanţările au fost prea mari.

Şefa FMI a adăugat, la cauzele revizuirii economice în scădere, şi politice monetare neconvenţionale ale băncilor britanice sau japoneze, care au aflectat fluxurile de capital.

Lagarde a susţinut că, pe scara economică globală, sunt trei ritmuri de creştere economică.

Citeşte şi UPDATE Traian Băsescu, directorului FMI: Deciziile populiste pot dezechilibra România

“Pe primul loc se află economiile emergente şi în curs de dezvoltare, urmate de SUA, Elveţia şi Suedia, statele care au început să crească economic, dar nu funcţionează la potenţial total. Cea de-a treia viteză de creştere economică se regăseşte în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, pentru care FMI prevede un ritm de creştere de -0,6% şi deci nu vor creşte economic în 2013“, a explicat preşedinta Fondului.

Christine Lagarde a explicat că se pot stabili unele linii de apărare pentru consolidarea fiscală, printre care şi soluţionarea riscurilor apărute în economia internaţională.

“Există riscuri noi şi riscuri vechi (ale ritmurilor de creştere economică – n.r.). La riscurile vechi, ne confruntăm cu incertitudinea redresării zonei euro, cu pasul foarte lent al redresării, nu ştim cu exactitate când va reporni creşterea economică. În al doilea rând, avem situaţia fiscală din SUA şi, mai ales, plafonarea datoriei“, a spus Lagarde.

Preşedinta FMI a afirmat că noile categorii de riscuri sunt politicile monetare neconvenţionale, care ar trebui planificate.

“Dacă nu sunt bine gestionate sau comunicate, noile riscuri ar putea avea efect destabilizator“, a adăugat şefa Fondului.

Cele mai citite

Oficial! Denis Ciobotariu a plecat de la Sepsi și a semnat cu Rapid

Denis Ciobotariu (26 de ani) a părăsit oficial clubul Sepsi Sfântu Gheorghe pentru a se alătura Rapidului, în urma unui transfer definitivat în această...

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...

Acord pentru Kyle Walker – Manchester City l-a împrumutat la AC Milan!

Kyle Walker, fundașul dreapta al lui Manchester City, va evolua în următoarele 12 luni pentru AC Milan, marcând astfel prima sa aventură în afara...
Ultima oră
Pe aceeași temă