19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFMI ar putea avea săptămâna viitoare o reuniune de urgenţă referitoare la...

FMI ar putea avea săptămâna viitoare o reuniune de urgenţă referitoare la Grecia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea miercuri o reuniune de urgenţă referitoare la situaţia Greciei, potrivit presei elene, informaţie neconfirmată de o sursă din Ministerul grec de Finanţe, care consideră însă logică o astfel de întâlnire având în vedere criza, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Consiliul de administraţie al FMI urmează să fie informat în privinţa problemelor Greciei de către reprezentantul special al instituţiei în această ţară, Poul Thomsen, au relatat publicaţiile Eleftherotypia şi Kathimerini.

Potrivit presei, este vorba de o schimbare de ultim moment a programului FMI, în condiţiile în care Thomsen era aşteptat miercuri la Atena pentru a relua împreună cu colaboratorii din Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană (CE) evaluarea finanţelor elene, de care depinde furnizarea următoarei tranşe de ajutor internaţional.

O sursă din Ministerul de Finanţe de la Atena a declarat că Grecia nu a fost informată despre schimbarea calendarului.

Aceeaşi sursă consideră logică o astfel de întâlnire la FMI, având în vedere turnura excepţională luată de criză, a reticenţelor în creştere exprimate în zona euro referitoare la susţinerea ţării, precum şi a recesiunii naţionale.

Revenirea inspectorilor troicii la Atena ar putea fi întârziată cu câteva zile şi de o întâlnire a Eurogroup prevăzută pentru 15 septembrie, în Polonia, potrivit Ministerului elen de Finanţe.

Delegaţia FMI-UE şi-a suspendat misiunea în Grecia pe 2 septembrie, reproşând autorităţilor întârzierile apărute în aplicarea planului de redresare economică.

Următoarea tranşă din ajutorul financiar de 110 miliarde de euro convenit în mai 2010 urma să fie furnizată la jumătatea lunii septembrie, iar sursa a exclus că sprijinul internaţional va fi suspendat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă