20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFlutur a anuntat strategia parcurilor agroalimentare

Flutur a anuntat strategia parcurilor agroalimentare

Ministrul Agriculturii a anuntat, in premiera, la Galati, unde a participat, pentru al doilea an consecutiv, la deschiderea Targului de Toamna, lansarea unei strategii nationale de infiintare a parcurilor agroalimentare.

Subventiile au stabilizat piata

Editia a 5-a a Targului de Toamna de la Galati a fost mai ampla decat cea de anul trecut, la ea participand peste 250 de producatori agricoli si de utilaje. Ministrul Gheorghe Flutur a revenit la Galati pentru a constata pe acelasi „exemplar-martor” care sunt efectele masurilor adoptate de minister, iar concluzia ministrului este ca subventiile acordate producatorilor au determinat o stabilizare a pietei: „Fara sa ma amagesc, pentru ca nu mi-ar ajuta la nimic, comparand ce am vazut anul trecut aici si ce este anul asta, vreau sa imi exprim bucuria de a vedea preturile stabilizate pe piata. Preturile sunt cam la acelasi nivel, ceea ce inseamna ca agricultura a contribuit la reducerea considerabila a inflatiei. Se estimau procente mai mari, dar iata ca produsele agroalimentare au contribuit la stabilizare”. Ministrul Agriculturii este de parere ca stabilizarea pietei este efectul legilor promulgate in cursul anului trecut si al politicii de subventii acordate incepand din acest an producatorilor agricoli, in acest context amintind de acordarea primelor de 40 de milioane de lei la hectar pentru productia de legume in solarii, 10 milioane pentru productia de rasaduri in camp, 5 milioane la hectar pentru productia de legume in sistem de semanatura directa in camp, subventiile acordate in domeniul viticulturii si pomiculturii, acordate diferentiat pentru struguri si vinuri de origine, pana la 6 milioane pe hectar, precum si de primele de 55 milioane pentru infiintarea unui hectar de vie si de 19 milioane pentru infiintarea unui hectar de livada.

Marea prioritate, organizarea pietei

Ministrul crede ca mai sunt si multe probleme de rezolvat, iar cea mai importanta dintre acestea este organizarea grupurilor de producatori: „Am primit si semnale de existenta a unor mici nemultumiri. Cea mai importanta actiune pe care trebuie sa o intreprindem este organizarea grupurilor de producatori de pe piata. In baza unei recente hotarari de guvern, noi acordam 400 de milioane de lei vechi acelor producatori, recunoscuti de noi, ca sa isi achizitioneze un mijloc de transport si ambalaje, ca sa iasa pe piata si sa isi vanda produsele”.
Ministrul Gheorghe Flutur a anuntat, in premiera, lansarea unei strategii nationale de infiintare a parcurilor agricole agroalimentare, in care toata infrastructura legata de apa, drumuri, retea electrica, platforme de gunoi si alte utilitati sa fie suportata din fondurile Ministerului Agriculturii, efectul scontat fiind crearea unor ferme puternice de legume si fructe proaspete, ciuperci si aparitia unei industrii locale de procesare a produselor. Pentru a cunoaste si punctul de vedere al producatorilor agricoli in legatura cu aceasta initiativa, ministrul Agriculturii a avut sambata dupa-amiaza, la Tecuci, o intalnire cu producatorii agricoli din Galati. In cadrul vizitei sale la Galati, ministrul Gheorghe Flutur a avut si o intalnire cu episcopul Dunarii de Jos, PS dr. Casian Craciun, caruia i-a cerut sprijinul bisericii, al preotilor din cele doua judete ale eparhiei, pentru a le explica satenilor programele si strategiile aplicate de Ministerul Agriculturii in contextul integrarii in Uniunea Europeana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă