17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialFlorea vrea un nou mandat

Florea vrea un nou mandat

Primarul din Târgu-Mureş vrea să transforme zona metropolitană într-o structură funcţională

Primarul din Târgu-Mureş, fostul ţărănist Dorin Florea, a devenit unul dintre cei mai importanţi oameni ai PDL din Transilvania. Dorin Florea a reuşit să câştige toate bătăliile electorale în care a fost implicat din 2000 şi până acum. Într-un interviu acordat RL, el a dezvăluit că intenţionează să candideze pentru un nou mandat.

Sunt aproape 11 ani de când sunteţi primar al Târgu-Mureşului şi tot atâţia de când aţi renunţat la medicină în favoarea administraţiei. Aveţi vreun regret legat de această decizie?

Nu regret deloc acum. Am regretat în primii ani, dar în momentul în care am conştientizat că nu se pot face ambele lucruri, adică administraţie şi medicină, mi-am dat seama că nu mai pot da înapoi. Sigur că am acceptat cu foarte mare greutate şi singurul lucru care „mi-a ţinut de cald” a fost faptul că încerc ca satisfacţia pe care am avut-o când eram chirurg, adică oamenii care se bucurau că am făcut ceva bun pentru ei să se bucure că fac lucruri bune şi din punct de vedere administrativ. Nu-mi pare rău acuma, dar îmi pare rău de ce se întâmplă în medicină şi sunt absolut convins că, dacă eram în spital, la fel de nemulţumit eram de nivelul de impostură, de toată chestiunea comercială, de văicăreala medicilor care pun mai presus interesul personal. Sigur, nu vorbesc de Târgu-Mureş, vorbesc în general.

Oraşul a pierdut 200 de hectare

Apropo de Târgu-Mureş, care ar fi neîmplinirea sau neîmplinirile primarului Dorin Florea din această perioadă şi, desigur, care sunt principalele obiective pe care le-aţi bifat din ceea ce un primar promite alegătorilor în campania electorală?

Ceea ce mă supără este că nu am reuşit partea patrimonială. De asemenea, mă deranjează foarte mult că ni s-au vândut spaţiile comerciale, mă deranjează că s-au făcut privatizări haotice, în care oraşul a pierdut peste 200 de hectare de teren. La fel de mare supărarea este şi pentru drumul ocolitor, cel prin pădure, şi faptul că în 2004, cu tot lobby-ul de la vremea respectivă, din proiectul de reabilitare a DN E 60 nu am reuşit ocolirea Târgu-Mureşului. Acestea sunt însă lucruri care nu au depins numai de mine. Din ceea ce am zis în campaniile electorale, de regulă, am încercat să îmi ţin promisiunile. Am satisfacţia lucrurilor uzuale, de gospodărire comunală. Acum am o determinare suplimentară, pentru că văd că începem să întregim patrimoniul, pot colabora bine cu o serie de miniştri, m-aş fi bucurat să o pot face şi cu miniştrii din Târgu-Mureş, de exemplu cu domnul Borbely, mi-ar fi plăcut să se concentreze să facem ceva pentru târgu-mureşeni. O spun ca un om care a trecut peste orice fel de orgolii când a fost vorba de interesul localităţii sau interesul oraşului sau al judeţului. Am reuşit să colaborez cu oricine, dar domnul Borbely nu face altceva decât continuu atacă proiectele oraşului, nu le susţine sau întreabă în ce calitate îmi permit să ies să spun dacă un ministru, care nu este de aici, face o serie de lucruri bune pentru Târgu-Mureş. Şi toate acestea le declanşează unilateral.

Centura ocolitoare rămâne prioritară

Ce obiective are primarul Dorin Florea pentru acest an în ceea ce priveşte Târgu-Mureş, judeţul Mureş, pentru că sunteţi şi preşedintele PD-L Mureş, dar şi legat de acea conflictuală zonă metropolitană?

În primul rând mă interesează să îmi duc la bun sfârşit proiectele începute. M-aş bucura ca şi consilierii să mă ajute la parcările din centrul oraşului, la ocolitoare, la drumul prin pădure, să-l determine pe domnul Borbely să dea acest aviz de mediu, pentru că nu problema banilor e importantă aici, ci problema deciziei pe care o iei asupra unui lucru. Nu pun timpul înaintea deciziei. În istoria unui oraş, momentul în care muţi o cale ferată e nesemnificativ, dar decizia când o iei are importanţă istorică. Deci, din punctul acesta de vedere merg cu toate turaţiile la maximum pentru că vreau să profit măcar de această prezenţă a mea în politică şi să obţin pentru judeţul Mureş şi pentru oraş tot ceea ce se poate obţine, sigur, legal şi să nu intru în dispută neprincipială cu alţi colegi.

Vrea un nou mandat

Aş reveni la zona metropolitană şi la proiectele pentru ultimul an şi jumătate, nu fără a vă întreba dacă sunteţi interesat să candidaţi pentru un nou mandat…

Zona metropolitană mă interesează foarte tare. Şi în acest caz este vorba de o decizie clar politică, în care UDMR trebuie să îi ceară doamnei preşedinte să predea zona metropolitană, pentru ca noi să ne ocupăm de ea. Vedem ce s-a întâmplat în cei cinci ani de zile de până acum: nu s-a întâmplat nimic şi e absurd să crezi că un preşedinte de Consiliu Judeţean trebuie să se ocupe de Sighişoara, de Târgu-Mureş, de Târnăveni, de Reghin. Cât despre proiecte, ar fi derularea fondurilor europene şi proiectele mari începute pentru Grădina Zoologică, Platoul Corneşti, baza olimpică, echipa de fotbal. Pentru că vreau să mă prindă anul electoral în aşa fel încât decizia pe care o voi lua să fie corectă. Adică nu am de gând să ies la pensie şi, din moment ce sunt în mână în ceea ce priveşte proiectele, cred că e păcat să nu continu. Sigur că este ceea ce gândesc acum, iar cei care vor decide vor fi cetăţenii. Ca respect şi ca om care nu am de gând să evadez din oraş sau să îmi fac viitorul în altă parte cum şi-l fac alţii, primii pe care îi voi consulta prin intermediul sondajelor vor fi târgu-mureşenii.

Florea ar vrea vot obligatoriu

În 2012 s-ar putea să avem un nou sistem electoral cu alegerea primarului din primul tur. Vă avantajează acest sistem?

Pe mine m-a avantajat sistemul ăsta. Eu am câştigat din primul tur şi pentru asta le mulţumesc târgu-mureşenilor. Eu aş cere şi obligativitatea votului. Cred că România are nevoie de mai multă forţă a primarului care să nu mai fie supus şantajului în consiliul local. M-aş duce pe modelul francez, aş reduce numărul consilierilor, jumătate să îi aleagă primarul, pentru că aşa mi-aş lua consilierii în domeniile în care am nevoie de specialişti pentru că aţi văzut partidele ce oameni îţi dau, iar cealaltă jumătate să îi aleagă cetăţeanul şi preşedintele consiliului să fie primarul, care să fie ales pentru cinci ani, deoarece nu mi se pare suficient un mandat de patru ani, din care trei e muncă şi un an sunt alegeri.

Planurile pentru 2011

Priorităţile mele sunt aşa: să definitivez problema patrimoniului, să înceapă lucrările la drumul ocolitor, să mă apuc de centrul olimpic şi să văd pus pe roate parteneriatul în vederea demarării proiectului cu IBM pentru dezvoltarea celui mai mare centru de cercetare din această parte a Europei. Apoi, în cadrul proiectului „oraşul digital”, să iasă cardul pentru plata tuturor taxelor, să reabilităm cele 94 de străzi şi, de noutate, să începem cele două parcări, din centru şi de la spital.

Florea vrea armonie în Târgu-Mureş

Să continue atmosfera de armonie şi atmosfera plăcută din oraş cu tot mai multă încredere între cetăţeni, să creştem siguranţa cetăţenilor şi să fie sănătoşi.

Cele mai citite

Dezvăluire șocantă făcută de actrița Tily Niculae, actrița din „La Bloc”

Tily Niculae, cunoscută pentru rolul ei din serialul „La Bloc”, a făcut o dezvăluire tulburătoare, relatând că fiica ei a suferit un accident vascular...

Secretara-șefă de la Universitatea de Medicină a fost găsită într-un lac din Capitală

Cazul a fost preluat de polițiștii din cadrul Serviciului Omoruri În vârstă de 43 de ani, Cătălina Vali Matei a fost dată dispărută noaptea trecută....

România va avea cel mai mare deficit bugetar din UE în 2024, preconizează cea mai mare agenție de rating

România se va confrunta cu un deficit bugetar de 7% din PIB în 2024, cel mai mare din Uniunea Europeană, conform unei analize publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă