19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Flash

Viscol si masini blocate in Masivul Semenic

CARAS-SEVERIN. Un drum din judetul Caras-Severin, care leaga pasul Prislop de Varfurile Semenic Ð Gozna, a fost blocat, ieri, pe o portiune de 5 kilometri din cauza viscolului puternic. Ninsoarea a fost insotita de rafale de vant de peste 100 de kilometri la ora. Problema cea mai grava este aceea ca la intrarea pe Platoul Semenic, cateva persoane au ramas blocate in autoturisme si asteptau, ieri, deblocarea drumului pentru a putea ajunge la locurile de cazare rezervate din timp. Reprezentantii Directiei de Drumuri Judetene faceau eforturi disperate pentru a debloca tronsonul, dar in situatia actuala, din cauza vantului, care sufla cu putere, se asteapta ordinul de incetare a activitatii si retragere a utilajelor la baza de la Prislop.

Savantii de la UBB au descoperit noi molecule in biologie

CLUJ-NAPOCA. O echipa de cercetatori clujeni, condusa de academicianul Octavian Popescu, profesor la Facultatea de Biologie-Geologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, sustin ca au descoperit misterul formarii primelor organisme multicelulare. La mijloc ar fi vorba de niste molecule numite gliconectine. Acestea ar fi favorizat coagularea organismelor unicelulare, care s-au asociat mai intai in colonii, apoi s-au specializat si in cele din urma au format primele organisme multicelulare, ce apoi au evoluat pana la vietuitoarele care traiesc in prezent pe planeta. In limbaj stiintific, teoria cercetatorilor clujeni prevede ca gliconectinele ar fi moleculele primare ale recunoasterii si adeziunii celulare. Primele rezultate ale cercetarilor au fost sintetizate in anul 1995, iar de atunci, cercetatorii au continuat sa adune noi dovezi in sprijinul acestei teorii. Ipoteza stiintifica a fost acceptata de tot mai multi savanti, dupa ce datele obtinute de profesorii clujeni au fost publicate in reviste de specialitate din strainatate, cum ar fi Journal of Biological Chemistry. Aceasta nu este prima descoperire stiintifica importanta realizata in ultimii ani la Cluj. Biologul Gheorghe Benga, de la Universitatea de Medicina si Farmacie, a descoperit substanta numita aquaporina, care permite trecerea apei prin membrana celulelor. Ipoteza stiintifica a fost dezvoltata apoi de cercetatorul american Peter Agree.

Sute de noi donatori la „Caravana Sangelui”

ARAD. Peste 250 de aradeni au devenit noi donatori in urma declansarii actiunii „Caravana sangelui” din judet. Prin aceasta actiune, initiata cu sprijinul unor primarii, Centrul de Transfuzii Sanguine a „castigat” noi persoane pe care sa se bazeze pentru rezerva de sange. O colaborare deosebit de fructuoasa s-a realizat cu o firma din localitatea Nadab, unde s-au prezentat sa devina donatori aproape 200 de persoane. Acestea reprezinta 15 la suta din totalul angajatilor societatii.

Drum judetean inundat, in Timis

LUGOJ. Drumul judetean care face legatura intre orasul Lugoj si statiunea Buzias a fost acoperit de apa, miercuri, pe o portiune de 250 de metri, iar soferii au fost indrumati pe rute ocolitoare. Seful ISU Banat, colonel Mihai Benga, a declarat ca soseaua a fost inundata in dreptul localitatii Boldur, dupa ce paraul Cernabora a iesit din matca.
Angajatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat au intervenit cu doua autospeciale dotate cu pompe, pentru a scoate apa de pe drum. „Ne-am deplasat cu mai multe pompe pentru eliberarea drumului. Pompele pe care le avem in dotare trag in jur de 15.000 de litri pe minut. Facem eforturi pentru ca circulatia sa se desfasoare normal”, a declarat Benga. Desi unii soferi s-au incumetat sa treaca prin apa care in unele locuri atinge o jumatate de metru, altii au ocolit zeci de kilometri pentru a ajunge la destinatie. La iesirea din Lugoj s-au organizat mai multe filtre, iar politistii i-au avertizat pe soferi sa evite drumul judetean aflat sub apa. Pentru ca albia raului continua sa creasca, angajatii CFR supravegheaza in permanenta calea ferata din apropiere.
Totodata, in cursul zilei de miercuri au iesit din matca si raurile Timis si Bega. Potrivit prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, in dreptul localitatilor Crai Nou si Graniceri, pentru ca digul sa nu cedeze in locul unde s-au facut lucrari dupa inundatiile din primavara, angajatii de la Directia Apelor Romane Banat incearca sa acopere portiunile refacute cu o folie protectoare.

Alocatii guvernamentale pentru drumuri

BISTRITA-NASAUD. Guvernul Romaniei a alocat judetului Bistrita-Nasaud 7 miliarde lei vechi din fondul de interventie pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale. Consiliul Judetean a luat act, in sedinta extraordinara de marti, de hotararea Executivului si a votat, in unanimitate, o rectificare bugetara. Suma va fi cheltuita pe efectuarea unor lucrari de consolidare a drumului judetean 151 (Ludus-Bistrita).
Tot in aceeasi sedinta, CJ a fost de acord sa aloce 1,9 miliarde lei vechi pentru deszapezirea drumurilor judetene in aceasta iarna. Acesti bani provin din incasarile suplimentare la cotele din impozitul pe venit la nivelul Bistritei-Nasaudului.

Premii pentru cei mai buni sportivi

ALBA IULIA. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, si viceprimarii Ioan Bogatan si Voicu Paul i-au premiat, ieri, pe sportivii si antrenorii clubului CSM „Unirea” care au obtinut rezultate remarcabile in 2005. Au fost sume de cate 30 de milioane de lei pentru Ana Maria Groza (campioana nationala la mars si locul 20 mondial), Norica Campean (campioana nationala la mars cu echipa), Ana Rodean (campioana nationala la tineret), Laura Lodroman (campioana nationala la tineret), Armina Cistelecan (campioana nationala la haltere, juniori I si tineret), Madalina Istrate (vicecampioana nationala), Adriana Cistelecan (campioana nationala juniori II), Andrada Susu (campioana nationala juniori II), Simona Suciu (campioana nationala juniori II), Ionela Irimie (campioana nationala juniori II), precum si antrenorii Gabriel Avram (atletism), Mariana Bucerzan (atletism) si Ioan Fratila (haltere).
Hava a declarat ca le multumeste tuturor celor care, prin efortul lor, au fost cei mai buni ambasadori ai Alba Iuliei si ai judetului Alba, si i-a asigurat ca Primaria si Consiliul Local vor fi in continuare alaturi de sportul de performanta.

Consiliul Judetean isi trimite un reprezentant la Bruxelles

BISTRITA-NASAUD. Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud va avea un reprezentant la Bruxelles care va efectua un stadiu de pregatire de doua luni si jumatate la Biroul de Reprezentare a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Alesii judeteni au aprobat, marti seara, ca primul beneficiar al unui stagiu de pregatire sa fie Remus Lungu, in prezent consilier pe relatii externe la CJ, vorbitor de limba engleza si germana.
Lungu va avea ca misiune sa faca cunoscute interesele judetului la Bruxelles si sa contribuie la consolidarea relatiilor Romaniei cu organismele Uniunii Europene, precum si sa-si creasca nivelul de cunostinte in domeniul afacerilor europene. Totodata, el a mai primit sarcina sa utilizeze oportunitatile oferite de reprezentantele permanente la Bruxelles ale landurilor germane cu care Bistrita-Nasaud a incheiat acorduri de cooperare.
Totodata, CJ a aprobat ca delegatul institutiei sa beneficieze de o diurna de aproximativ 1.050 euro lunar, sume la care se adauga 100 de euro pentru Internet si telefon, alti 400 de euro pentru calatoria dus-intors, dar si de 2.000 de euro pentru plata chiriei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă