10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Flash

Frauda la Bacalaureat

CLUJ-NAPOCA. Un elev care a terminat o scoala particulara din Cluj-Napoca a ajuns in atentia politistilor dupa ce a incercat sa introduca pe altcineva in locul sau la proba orala de limba engleza. Membrii comisiei de examinare au descoperit tentativa de frauda, insa vinovatul a reusit sa dispara pana la sosirea politistilor. Comandantul Politiei Cluj-Napoca, comisarul Ioan Herdea Rus, sustine ca falsul elev a intrat in sala dupa ce a luat buletinul celui care trebuia examinat, cu acordul acestuia. El a sustinut proba la care a luat nota 9, a iesit afara pe hol si i-a returnat candidatului buletinul.
In acel moment una dintre profesoare a observat ca actul de identitate se afla in mana altei persoane decat cea care fusese tocmai examinata. Cel examinat va fi cercetat penal.

Trei morminte medievale, descoperite in centrul Clujului

Arheologii de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei au descoperit trei morminte in centrul municipiului Cluj-Napoca. Ele apartin unor colonisti sasi, inmormantati langa biserica romano-catolica „Sfantul Mihail”.
Mormintele fac parte dintr-un cimitir care dateaza de la sfarsitul secolului XII – inceputul secolului XIII. Monumentele funerare descoperite sunt perpendiculare pe fostul zid al castrului roman Napoca.

Caldura a facut primele victime

MURES. Doi barbati din judetul Mures au murit din cauza caniculei din ultimele doua zile. Acestia au fost gasiti pe camp sau chiar in plina strada de catre consatenii lor, care, desi au facut tot ce au stiut, nu au reusit sa ii readuca la viata.
„Nu s-au observat modificari ale organelor in mod special, care sa fi dus la decesul acestora. Singura explicatie poate fi legata de caldura din ultimele zile”, a declarat seful Institutului de Medicina Legala din judet, dr. prof. Hecser Laszlo. El le recomanda in continuare oamenilor sa consume cat mai multe lichide si sa evite expunerile prelungite la soare in aceasta perioada de canicula.

Sat din Alba, devastat de o furtuna puternica

SALCIUA. Noua acoperisuri ale unor case din comuna Salciua (judetul Alba) au fost luate de vant, iar 30 de locuinte au ramas fara curent electric dupa vijelia de marti seara. Vantul puternic a rupt doi stalpi de joasa tensiune si a distrus complet un acoperis. Alte sapte locuinte au fost avariate.
Ploile torentiale au provocat o alunecare de teren si o viitura pe Valea Geogelului, care a dus la distrugerea partiala a unei case si la ruperea unui drum si din aceasta cauza satul Dupa Deal a ramas izolat.

Flash


Promovabilitate de 99,68 la suta, dupa prima proba la Bac

MURES. Peste 1.700 de absolventi de liceu din judetul Mures au obtinut note peste 9 la proba orala la Limba si literatura romana, in cadrul examenului de Bacalaureat. Cifra reprezinta 42 la suta din numarul total al candidatilor inscrisi in concurs, care este de 4.133 de elevi. La examen s-au prezentat, insa, doar 4.076 de absolventi.
Conform unei informari a Inspectoratului Scolar Judetean, promovabilitatea la prima proba a Bacalaureatului a fost de 99,68 la suta, doar 13 absolventi de liceu fiind respinsi la examenul oral de Limba si literatura romana. Aceeasi sursa releva faptul ca liceenii s-au prezentat la Bac bine pregatiti, procentul celor care au primit nota peste 7 fiind de 77,5 la suta.

Comercianti de animale, cercetati de Garda Financiara

ARAD. Comisarii Garzii Financiare Arad au identificat mai multe persoane care achizitionau bovine de la SC „Sabina Impex” SRL, pe care le comercializau in diverse piete. In timpul verificarilor s-a constatat ca aceste persoane nu detineau documentele de provenienta, prevazute de lege, respectiv borderourile de achizitie, pentru exemplarele cumparate, adica 27 de vitei in greutate 4.743 kilograme, a caror valoare a fost de aproximativ 24.000 RON.
Vanzatorii au fost depistati in timpul unui control efectuat in piata de animale vii din localitatea salajeana Crasna. Comisarii Garzii Financiare au confiscat animale achizitionate fara respectarea prevederilor legale. Pentru continuarea cercetarilor in acest caz, urmeaza sa fie efectuate verificari impreuna cu Sectia Garzii Financiare Maramures, judet pe raza caruia domiciliaza persoanele implicate in achizitiile de bovine de la firma aradeana.

Protest pe biserica

ORADEA. Un barbat de 32 de ani, din localitatea Les, a ales un mod inedit de a discuta cu primarul municipiului Oradea, Petru Filip. Dornic sa ii solicite edilului acordarea unei locuinte in oras, el s-a urcat, ieri, pe Biserica Reformata din apropierea Primariei, amenintand ca se arunca in gol.
La fata locului s-a deplasat o echipa de negociatori, formata din reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, Pompierilor, preotul bisercii, precum si un medic de la SMURD, impreuna cu o angajata a primariei. Dupa tratative care au durat mai bine de 45 de minute, intre 12.45 si 13.30, barbatul s-a lasat convins sa coboare, urmand sa fie supus unui control psihiatric, pentru a-i fi stabilit discernamantul.

Incendiu provocat de supraincalzirea unei lazi frigorifice

AVRIG. Pompierii militari din orasul sibian Avrig au fost chemati sa intervina pentru stingerea unui incendiu izbucnit, miercuri dimineata, intr-un magazin alimentar, unde o lada frigorifica supra-solicitata a luat foc.
Flacarile au izbucnit din cauza temperaturilor ridicate la care au ajuns instalatiile aparatului dupa cateva zile foarte calde in care acesta a functionat aproape non-stop.
Pompierii au stins rapid focul, dar prejudiciul cauzat depaseste valoarea de 7.500 RON.

Flash


Zboruri de vacanta de pe Aeroportul „Traian Vuia”

TIMISOARA. Aeroportul International „Traian Vuia” din Timisoara, impreuna cu tour-operatorii locali si nationali, ofera celor interesati posibilitatea de a calatori direct si de a-si petrece vacantele in Grecia, Spania si Turcia. Destinatiile alese de tour-operatori reprezinta puncte de atractie excelente pentru sezonul estival.
Astfel, in perioada 14 iunie – 4 octombrie opereaza pe acest aeroport noua zboruri-charter saptamanale: luni – catre Antalia (Turcia); marti – Heraklion (Grecia); miercuri – Palma de Mallorca (Spania), doua zboruri; joi – Corfu si Zakynthos (Grecia); sambata – Salonic (Grecia); duminica – Volos si Salonic (Grecia).

Avertizare medicala in Baile Herculane

CARAS-SEVERIN. In statiunea caraseana Baile Herculane au fost distribuite turistilor si localnicilor pliante si afise prin care erau indemnati la precautie in ceea ce priveste folosirea izvoarelor termale de pe teritoriul orasului.
Pe raza localitatii sunt zeci de izvoare termale naturale care au fost amenajate de turisti sau sunt folosite in mod liber de acestia, fara supraveghere medicala. Aproape nu exista izvor langa care sa nu se afle si cate doua-trei cruci. Acestea au fost ridicate de rudele celor care au murit in timp ce faceau baie.
Cadrele medicale ii sfatuiesc pe cei ce practica acest tip de cura sa fie foarte atenti in aceste zile, cand efectului apelor termale i se adauga radiatia solara foarte puternica si temperatura aerului foarte ridicata. Sfatul specialistilor este ca o baie sa nu dureze mai mult de 5 minute si apoi aceasta sa fie urmata de un repaus la umbra.

Cele mai citite

Contestația candidaturii Dianei Şoşoacă la Senat, respinsă de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul București a respins marți, ca neîntemeiată, contestația depusă de Amalia Bellantoni împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile parlamentare. Contestația candidaturii Dianei Şoşoacă la Senat,...

Leonardo Bonucci revine în fotbal! Ce rol va avea fostul campion european

Leonardo Bonucci, care și-a încheiat cariera de fotbalist în luna mai, la vârsta de 37 de ani, va reveni în fotbal într-un rol tehnic...

Cui i se potrivește o cabină de duș cu funcție de cromoterapie?

O zi agitată, stresantă, cu multe task-uri care pare să ne acapareze toată energia sunt cele mai bune motive pentru un duș relaxant...
Ultima oră
Pe aceeași temă