20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Flash

Sediu toxic la Directia Agricola

BISTRITA-NASAUD. Angajatii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bistrita-Nasaud muncesc intr-un sediu in care se simte miros de substante toxice. Aceasta, intrucat cladirea a fost construita pe vechiul amplasament al unui depozit de substante toxice.
Directorul executiv al institutiei, Valentin Pop-Mititean, a declarat ca din cauza mirosului extrem de deranjant, a fost obligat sa evacueze angajatii din 3 birouri situate la parter si sa-i mute la etaj. „Pur si simplu oamenii nu mai puteau respira si ochii le lacrimau tot timpul. Ne-am mutat de circa un an in noul sediu si nu am avut alta varianta decat sa demaram o serie de reparatii capitale in care vom investi peste un miliard de lei vechi”, a mai spus Pop-Mititean.
Potrivit sursei citate, faptul ca in zona a functionat un depozit de substante toxice afecteaza intreaga cladire in care se afla sediul DADR. La parter se ingalbenesc peretii, iar la etaj ajung mirosuri greu de suportat. In ciuda conditiilor in care se lucreaza, pana acum nici un angajat nu a ajuns la spital cu toxiinfectii. Daca specialistii angajati sa rezolve problema mirosurilor vor reusi sa finalizeze lucrarile pana la sfarsitul acestui an, din 2006, cei 72 de angajati ai institutiei vor putea sa lucreze in conditii ceva mai bune. In caz contrar, conducerea DADR va cauta alte solutii pentru o eventuala schimbare de sediu.

Primaria „prospecteaza” din nou piata obligatiunilor

TIMISOARA. Primaria municipiului Timisoara intentioneaza sa contracteze un credit bancar in valoare de maximum 150 de milioane RON (1.500 miliarde lei vechi), pentru realizarea unor investitii de interes local. Durata sumei contractate, care va fi rambursata din fondurile rezultate din obligatiuni, va fi de cel mult 20 de ani. Directorul economic al municipalitatii, Adrian Bodo, a calculat veniturile proprii ale institutiei pe care o reprezinta, a verificat si indicatorii acceptati pentru autorizarea imprumuturilor locale si a tras concluzia ca Primaria se poate imprumuta cu o suma mult mai mare, de peste 360 milioane RON. „Un credit de numai 150 milioane RON pentru investitii este normal si nu ipotecheaza posibilitatile viitoare de a atrage finantari”, a explicat Bodo.
Practic, timisorenii sunt cei care platesc valoarea creditului bancar, prin cumpararea de obligatiuni emise de institutie. Municipiul are deja un istoric de succes in accesarea finantarilor lucrarilor publice prin imprumuturi de la populatie. In iulie 2003 a emis obligatiuni municipale in valoare de 100 miliarde lei vechi, iar a doua emisiune, de anul acesta, a fost dubla.

Festival international de teatru pentru copii

La Teatrul „Merlin” din Timisoara debuteaza, astazi, 13 decembrie, Festivalul International de teatru pentru copii si tineret „Excalibur”, la care participa mai multe trupe din tara si de peste hotare. Gongul inaugural va bate astazi, la ora 11.00, cu piesa „Vrajitoarea”, un spectacol al Teatrului Tinerilor din Novi Sad (Serbia-Muntenegru). In zilele urmatoare, de la aceeasi ora, vor urma reprezentatii ale teatrelor de copii din Alba Iulia – „Fetita cu chibrituri”, Baia Mare – „Jertfa lui Petre”, si Szeged din Ungaria – „Pit cel albastru”. Festivalul se va incheia sambata, 17 decembrie, la ora 12.00, cu spectacolul „Treziti-l pe Mos Craciun”, in interpretarea Teatrului „Merlin” din Timisoara.

Premiera la Teatrul German din Timisoara

Teatrul German de Stat din Timisoara va prezenta, vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, cea de-a doua premiera din actuala stagiune cu piesa „Ultimul mesaj al cosmonautului catre femeia pe care iubit-o odata in fosta Uniune Sovietica” de David Grieg, in versiunea germana a Barbarei Christ. Este vorba despre o poveste a singuratatii pe pamant si in cosmos, traita de doi cosmonauti uitati in spatiu, care au pierdut legatura cu lumea, dupa cum tine sa precizeze secretarul literar al institutiei, Lucian Varsandan. Spectacolul este jucat de actorii Ida Jarcsek-Gaza, Georg Peetz, Ioana Iacob, Rares Hontzu si altii.

Tenor clujean pe scena Operei din Keskemet

Nu demult, ziarul nostru a etalat, in premiera mediatica, valoarea artistica a unor tineri solisti de opera, respectiv a sotilor Silvana si Dimitrie Saleno, de la Opera Nationala din Cluj-Napoca. Ei bine, iata, tanarul tenor Dimitrie Saleno a debutat, zilele trecute, si pe scena Operei din Keskemet (Ungaria) gratie unei imprejurari pe care o redam pe scurt. S-a programat in frumosul oras al Ungariei un spectacol umanitar cu opera „Trubadurul” de G. Verdi si cu o zi inainte s-a anuntat organizatorilor ca tenorul care trebuie sa cante rolul lui Manrico s-a imbolnavit. Organizatorii au cautat la toate operele din Ungaria un solist pentru rolul respectiv, dar nu au gasit nici unul disponibil. Ca atare, au apelat la Opera Maghiara din Cluj-Napoca, iar acestia i l-au recomandat pe Dimitrie Saleno. L-au invitat, iar acesta s-a prezentat si a cantat in „Trubadurul” alaturi de cele mai mari voci din Ungaria, cum ar fi soprana Sumegi Eszter.

Sapte autori premiati de USR Sibiu

Sapte scriitori sibieni au primit premii pentru activitatea desfasurata in anul 2004, in cadrul unei gale desfasurate, sub egida filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). Poetul Mircea Stancel a primit premiul pentru poezie cu volumul „Camasa de Sare”, premiul pentru proza a revenit scriitorului Radu Igna pentru romanul „Valea Proscrisilor”, iar premiul pentru critica si istorie literara a fost acordat profesorului Ilie Gutan si Victoriei Murarescu Gutan pentru volumul „Ion Creanga – treptele receptarii operei”. La aceeasi categorie a primit premiu si Dumitru Chioaru pentru volumul „Developari in perspectiva”. Un premiu special a fost acordat si scriitoarei Ricarda Maria Terschak, iar un alt premiu pentru debut a fost acordat scriitoarei Veronica Niculescu pentru romanul fantastic „Adep”.

Miliarde pentru modernizarea Finantelor

SIBIU. O suma de zece miliarde lei, care provine din resurse financiare aflate la dispozitia Guvernului, va fi atribuita pentru continuarea unor investitii la imobilele de adapostesc birourile de lucru ale Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din municipiile Sibiu si Medias. Astfel, banii vor fi folositi pentru continuarea lucrarilor de constructie la sediul Administratiei Financiare din Medias. Alte noua miliarde lei vor ramane la dispozitia DGFP pentru continuarea unor investitii la sediul propriu, pentru dotari cu echipamente si consumabile sau vor fi alocati pentru finantarea unor lucrari de reparatii si modernizare la sediile din judet.

Crestere a numarului cazurilor de hepatita in Hunedoara

BOSOROD. Specialistii Direc-tiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara au constatat, in ultima perioada, o crestere „neobisnuita” a cazurilor de hepatita „A” in comuna hunedoreana Bosorod. Potrivit directorului adjunct al DSP, dr. Otilia Sfetcu, din luna noiembrie au fost inregistrate sapte cazuri de hepatita A, ultimul fiind al unei mame cu doi copii, ale caror varste sunt cuprinse intre 10 si 14 ani. In prezent, patru persoane sunt internate in spitalul din Hunedoara.
„Nu avem de-a face cu o epidemie, dar este un numar mai mare de cazuri. De aceea incercam sa limitam extinderea bolii”, a declarat directorul adjunct al institutiei.
Mai multi specialisti ai DSP s-au deplasat luni in Bosorod, unde au fost vaccinati 20 de copii care erau cazati in internatul scolii generale din comuna. Zona va ramane sub supravegherea medicilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă