27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024

Flash


Barurile, alcoolul si tigarile, in preferintele elevilor de liceu

BIHOR. Un sondaj de opinie realizat de tinerii democrati in zece licee oradene a scos la iveala faptul ca elevii din clasele terminale de liceu prefera sa iasa in cluburi, sa fumeze si sa consume bauturi alcoolice, in detrimentul cititului sau a activitatilor sportive.
Potrivit studiului, efectuat pe 2.176 de elevi, reiese ca 32,12% prefera sa isi petreaca timpul liber in discoteci si baruri, 30% sa asculte muzica, 25,87% prefera sa stea in fata calculatorului si doar 16,41 % sa citeasca. Totodata, 96% dintre elevii chestionati fumeaza, dintre care 35,6% foarte des si 49,6% des. Mai mult, 86,8% dintre tinerii chestionati consuma bauturi alcoolice. Locurile preferate de acestia pentru fumat si baut sunt localurile si barurile (81,55%), iar 44% dintre cei care frecventeaza aceste locuri au sub 17 ani. In legatura cu consumul de marijuana, sondajul arata ca 9,6% dintre elevi consuma aceasta substanta, dintre care foarte des 1%. Aproape jumatate din elevii chestionati – 48,2% – au declarat ca obisnuiesc sa fie implicati in acte de violenta in baruri si discoteci si 38% in acte de violenta in scoli si doar 5,7% in familie. Sondajele nu au fost facute in prezenta profesorilor si nici nu au fost personale, cei chestionati fiind intrebati despre comportamentul colegilor.

Statiuni montane cuprinse in programul „Schi in Romania”

HUNEDOARA. Doua statiuni montane din Valea Jiului – respectiv Pasul Valcan si Straja, au fost incluse de Guvern intr-unul din cele 6 subprograme de investitii in turism, care se deruleaza pe parcursul acestui an. Subprogramele sunt finantate din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin Autoritatea Nationala pentru Turism.
Atat Statiunea Pasul Valcan, de pe raza municipiului Vulcan, cat si Straja – Lupeni se afla cuprinse in subprogramul „Schi in Romania”, alaturi de statiuni montane renumite din judetele Brasov, Maramures, Prahova si Suceava. Obiectivele „Schi in Romania” sunt modernizarea si extinderea partiilor de schi existente si realizarea de noi partii in vederea asigurarii conditiilor pentru practicarea sporturilor de iarna la standarde internationale, dezvoltarea turismului montan si imbunatatirea calitativa a ofertei statiunilor mon-tane, in vederea atragerii de turisti.

IPJ a amendat soferii de TIR pentru orele de nesomn

BISTRITA-NASAUD. Un numar de 39 de soferi de TIR au fost amendati, in ultimele zile de echipele IPJ Bistrita-Nasaud pentru ca nu au respectat timpii de odihna si s-au expus unui risc ridicat de producere a accidentelor rutiere. Purtatorul de cuvant al IPJ Bistrita-Nasaud, subinspectorul Cristina Furnea, a informat, joi, ca valoarea amenzilor a fost de aproximativ 100 000 de lei. Alte 30 de amenzi s-au dat pentru lipsa rovignetei.
Pentru servicii de taximetrie in regim „pirat” au fost aplicate 21 de amenzi in cuantum de 3600 lei, iar pentru abateri grave la normele de circulatie, pe langa amenzi au fost retinute in vederea suspendarii 13 permise de conducere si ridicate 56 de certificate de inmatriculare.

Cetatenii din Bocsa isi vor alege consilierii

CARAS-SEVERIN. Peste 15.000 de locuitori ai orasului Bocsa sunt asteptati la urne, pe 2 iulie 2006, pentru alegerea consilierilor locali. Orasul Bocsa se numara printre cele 10 circumscriptii electorale din tara unde vor fi organizate alegeri partiale. Prin ordin al prefectului judetului Caras-Severin, Ioan Anton Paulescu, a fost aprobat programul calendaristic, numerotarea circumscriptiilor electorale, stabilirea dimensiunii stampilei si a culorii tusului. La randul sau, primarul Bocsei, Mirel Patriciu Pascu, a dat o decizie prin care au fost delimitate si numerotate cele 12 sectii de votare. Presedinte si vicepresedinte ai circumscriptiei electorale vor fi Daniela Detesan si Pavel Ciortuz, judecatori de la Tribunalul Caras-Severin. Dupa cum a precizat subprefectul Dorel Adrian Ursu, listele cu candidati se vor depune la BEC pana in 17 iunie.

Apele raului Sebes pun in pericol blocurile

CARANSEBES. Apa raului Sebes erodeaza malurile in zona municipiului Caransebes si pune in pericol mai multe blocuri de locuinte.
Locuitorii strazii Mal Sebes din Caransebes (Caras Severin) au intrat in panica dupa ce structura de baza a digului de pe malul stang al raului Sebes a fost erodata de ape, iar trei dale au alunecat, descoperind o suprafata de aproximativ 100 de metri de teren. In cazul in care nu se iau masuri, fenomenul poate duce la distrugerea completa a digului si afectarea structurii de rezistenta a blocurilor aflate pe malul raului. In urma discutiilor purtate de reprezentantii Primariei, s-a luat decizia ca lucrarile de reparatii sa fie executate in regim de urgenta de angajatii „Drumurilor Nationale” cu ajutorul arocamentelor dislocate ce urmeaza sa fie folosite de ei la infrastructura drumurilor.

Vibratiile produse de tramvaie afecteaza cladirile

RESITA. Autoritatile locale de la Resita se confrunta cu o avalansa de reclamatii de la cetateni, din cauza ca tramvaiele vechi, cumparate de municipalitate din Germania cu numai un euro bucata, produc stricaciuni cladirilor. Tramvaiele au fost scoase din uz in Germania, pe motiv ca sunt vechi din anul 1960.
Cladirile si blocurile de locuinte pe langa care trece tramvaiul au inceput sa vibreze, au aparut fisuri si crapaturi. O prima masura luata de autoritati a fost impunerea unei viteze maxime de 5 km la ora, dar fisurile continua sa creasca, fiindca nimeni nu respecta aceasta decizie. Unii locuitori de la casele de pe Bulevardul Revolutia din Decembrie, sunt disperati. In momentul in care un tramvai trece pe bulevard, toate obiectele incep sa vibreze si sa se miste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă