13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialFiul directorului Domeniului Public a dat o gaura de 15 miliarde

Fiul directorului Domeniului Public a dat o gaura de 15 miliarde

Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Dolj a finalizat cercetarile in dosarul penal al lui Valentin Badescu, administratorul firmei VASTECO SRL. Controversatul afacerist craiovean nu este nimeni altul decat fiul lui Ilie Badescu, director general de aproximativ 20 de ani al Regiei de Administrare a Fondului Locativ si Domeniului Public din Craiova, cel care a luat cu japca un imobil istoric din Craiova pentru a i-l vinde pe doi lei ginerelui sau, caz prezentat pe larg saptamana trecuta in cotidianul nostru.

Acum Badescu junior este si el acuzat de comiterea infractiunilor de inselaciunea in conventie si emiterea de cecuri fara acoperire in timp ce se afla chiar sub interdictie bancara. Daca instanta il va gasi vinovat, acesta risca o pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 15 ani. Dosarul lui Valentin Badescu a creat mai multe tensiuni in cadrul IPJ Dolj, unele cadre de acolo incercand sa-l scoata basma curata. Dosarul a ajuns totusi la Parchetul judetean Dolj.

Gaura de 15 miliarde in gestiune neimputabila

Faptele pentru care este cercetat Valentin Badescu sunt multe. Dintr-un raport al Ministerului Finantelor, reiese ca numai in luna august 2003, la VASTECO SRL s-a inregistrat o lipsa in gestiune, de 15,6 miliarde de lei, cu mentiunea ca nu este imputabila. Prin asta, dintr-un condei, in acea luna, controversatul afacerist a prejudiciat statul cu 2,46 miliarde de lei, sustragandu-se de la plata TVA. El a justificat acea gaura prin faptul ca beneficiarii sai nu i-au decontat facturile, trecand astfel imputatia in contul debitorilor. In „carti” era vorba de tranzactii fictive cu tone de pulpe si piepturi. Expertii au stabilit ca modul de contabilizare a incasarilor din vanzari este eronat, precizand ca operatiunea corecta care trebuia efectuata, era aceea de creditare a contului „venituri din vanzare marfuri”, situatie in care gestiunea „s-ar fi descarcat corect, iar veniturile impozabile si TVA ar fi fost constituite la timp, evitandu-se astfel situatia anormala ce face obiectul cauzei”.
In fapt, toti banii au trecut prin contul personal al lui Valentin Badescu, nr. 2511.2-28880.1/ROL deschis la BCR Dolj, unde lucreaza sora sa, de unde i-a mutat in contul firmei, cu titlul de aport de capital personal. Aceasta devenise la el o practica, dovada fiind extrasul contului amintit. In concluziile raportului, expertii stabilesc faptul ca este vorba de incalcarea Legii contabilitatii, nr.82/1991 republicata, adica de evaziune fiscala. Sora evazionistului, Iuliana, care luceaza la BCR Ð Dolj, este sotia lui Marinel Cristian Grigore, ginerele care a primit aproape cadou de la socrul sau Ilie Badescu, imobilul din patrimoniul cultural si istoric al Craiovei.

Pe cine nu lasi sa moara…

In privinta cecurilor fara acoperire Valentin Badescu pare sa fi devenit maestru. Prin doua astfel de documente bancare o teapa data de controversatul afacerist unor „parteneri” de afaceri se ridica la 1,042 miliarde de lei. Este vorba de doua cecuri, unul de 512 si altul de 530 milioane, care au fost refuzate la plata, de Finansbank. Circuitul de compensare ajunsese la SC Zimex-France SRL – Zimnicea, dupa care se inchisese la SDFEE Electrica Oltenia. Si ca tacamul sa fie complet, ordinul de compensare dintre VASTECO si GENARDO este semnat pentru ambele firme de aceeasi persoana – Valentin Badescu! De aici si suspiciunea anchetatorilor ca este ceva putred si la firma „tepuita” de un miliard de lei, altfel cum ar fi semnat administratorul VASTECO documentele GENARDO?
Acesta era doar inceputul. In numai cativa ani Badescu Jr. a tras in piept o gramada de firme craiovene, prejudiciindu-le pe fiecare, cu diferite sume, de la cateva sute de milioane de lei, pana la cateva miliarde. Cel mai „sifonat” din afacerile cu Badescu a iesit chiar cel mai bun prieten al sau: Andrei Serban. Acesta a incercat de nenumarate ori sa-si ajute vechiul prieten din facultate, sa-l scoata din incurcaturi, insa din toate acestea el s-a ales cu o gaura de peste opt miliarde de lei, bani care s-au plimbat prin contul de la BCR Dolj, al lui Valentin Badescu. La sfarsitul lunii februarie 2004, Tribunalul Dolj a dispus deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si falimentului impotriva firmei VASTECO SRL, care acumulase datorii de loc de invidiat. In ciuda acestui fapt, Badescu jr. si-a continuat activitatea de baza. El a mai dat o teapa firmei SC GENARDO Prod SRL Craiova, dupa ce, subliniem, activitatea firmei incetase in urma falimentului. In urma unei tranzactii si a stornarii facturii (de compensare cu energie electrica) Badescu a semnat doua cecuri false in timp ce se afla in interdictie bancara, iar vistieria VASTECO era goala.

Badescu Jr. „uitase” ca este cercetat

„Ei si? Fac doi ani de puscarie, pe urma scot alta firma si continui afacerile!”, le spune plin de aroganta odrasla directorului Regiei Domeniului Public din Craiova, celor care s-au incumetat sa intre in afaceri cu el. Anchetatorii craioveni au de asemenea probleme cu Valentin Badescu. Acesta nu numai ca nu „serveste” invitatiile procurorilor si politistilor, dar refuza sistematic si sa puna la dispozitia acestora documentele contabile ale firmelor sale. Paradoxal, saptamana trecuta cand a fost dus de „ureche” la Parchet, Badescu jr. a spus ca el nu stia ca este pus sub acuzare si ca acest lucru e ceva nou pentru el.
Procurorul care instrumenteaza dosarul acestuia i-a amintit de procesul-verbal semnat de acesta la politie pentru acelasi lucru, dar l-a pus totusi sa mai semneze odata de luare la cunostinta. In ciuda tuturor escrocheriilor pe care le-a facut odrasla, tatal sau, care este platit la regia aminitita din Craiova cu 650 milioane de lei pe an, ii ofera in continuare sprijinit: un imens spatiu comercial apartinand Regiei Domeniului Public, este inchiriat de firma lui Valentin Badescu pentru o suma mai mult decat modica. Singurul lucru care nu trebuie uitat este faptul ca nasul surorii sale, Marin Buda este seful Sectiei Civile a Curtii de Apel Craiova.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă