19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFituici virtuale sau hands-free cu lita, modele ale afacerilor studentesti

Fituici virtuale sau hands-free cu lita, modele ale afacerilor studentesti

Viata de student la Iasi poate fi foarte grea uneori, mai ales pentru cei care provin din familii destul de sarace. De aceea, an de an, studentii s-au intrecut in a descoperi noi surse de bani. Au inceput cu vanzarea tigarilor netimbrate, iar acum, in caminele studentesti se pot gasi cam orice: tigari, cafea, paine, dulciuri, produse cosmetice, haine.
Studentii debordeaza de imaginatie la acest capitol, asa incat acum se inchiriaza cartele telefonice, se vand minutele gratuite obtinute in urma unui contract avantajos semnat cu o firma de telefonie mobila, se inchiriaza haine pentru ocazii speciale. Mai nou, anunturile din camine abunda cu minuni ale tehnicii de varf, precum fituicile virtuale ori hands-free cu lita pentru copiat eficient la examen.

Frizerii si croitorii in camera de camin

Afacerile studentilor sunt destul de profitabile, cei aproximativ noua mii de studenti cazati in campusul Tudor Vladimirescu din Iasi asigurand o piata de desfacere numeroasa. La intrarea intr-unul dintre camine era un afis mare cu telefoane de vanzare. In camera indicata, Cristi, al carui nume era scris pe anunt, repara de zor un telefon. Este student in anul IV si a castigat cel mai mult cinci milioane de lei intr-o singura luna din afacerile cu telefoane. La fiecare telefon vandut castiga intre 200.000 de lei si uneori, in functie de model, chiar mai mult de un milion de lei. La un alt coleg se vand cu 500.000 de lei vechi casti hands-free modificate pentru copiat cu telefonul mobil. Unii au gasit si alte posibilitati de a scoate un profit: tund, vopsesc, epileaza, croiesc. Pentru un tuns, George cere 30.000 de lei vechi, dar de multe ori clientii ii lasa mai mult. Cu cinci sau sase tunsori pe saptamana el isi poate plati lejer taxa de camin. Holurile si grupurile sanitare din camine sunt pline cu anunturi in care fiecare isi lauda marfa „la preturi foarte avantajoase”, toate cu precizarea „valabil 2006-2007”. „Tranzactiile” incheiate in camine sunt avantajoase in egala masura pentru vanzatori si cumparatori: preturile sunt de obicei mult mai scazute decat la chioscurile si magazinele din campusuri si din oras, serviciile sunt prompte, iar clientii sunt tratati cum se cuvine „pentru ca asa se fac afacerile, cu multa seriozitate”. In plus, clientii fideli pot sa cumpere chiar pe datorie, de la o bursa la alta, pentru ca increderea exista, mai ales intre cei care se cunosc de mai multi ani.

Duty-free studentesc

Alt camin, alt anunt, alta afacere: cei interesati pot cumpara whisky, indiferent de marca, la jumatate de pret fata de cel practicat in magazine. Cum studentii sunt mari amatori de chilipiruri, afacerea merge ca pe roate. Afaceri mai profitabile sunt tehnoredactarea, scanarea, realizarea de CV-uri, proiecte, schite. Cea mai mare preocupare a acestor afaceristi este sa nu fie prinsi de Politie. Multi studenti-comercianti sunt cunoscuti de cei care fac controale, asa incat acestea nu mai constituie o problema. „Prefer sa-i dau celui care vine cu scandal la mine niste bani si sa ma dau bine pe langa el decat sa iau amenda de fiecare data”, a precizat un student care vinde de patru ani tigari si cafea la pahar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă