2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialFirmele angajează, dar optimismul lor ar putea fi periculos

Firmele angajează, dar optimismul lor ar putea fi periculos

Unul din patru angajatori români preconizează creșteri ale nu­mă­rului total de salariaţi în al doilea trimestru din 2016, conform unui Studiu Manpower. Astfel, 26% din­ angajatori anunță intenții de sporire a numărului total de angajați, 7% anticipează scăderi și 66% nu prevăd schimbări în dimensiunea forței de muncă, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +10%, relativ stabilă atât comparativ cu trimestrul I/2016, cât și cu trimestrul II/2015  (Previziunea – indicator statistic, calculat ca diferența între procentul angajatorilor care intenționează creșteri și cei care prevăd reduceri de personal, diferență din care se elimină apoi, prin ajustare sezonieră impactul unor cicluri specifice).

Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile București și Ilfov, Centru și Sud-Vest fiind cei mai optimiști, așa cum arată Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%.  Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste – Previziunea Netă de Angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimiști.

Astfel, în trimestrul II/2016, comparativ cu trimestrul I, angajatorii din organizații mari și cei din organizații mici raportează îmbunătățiri de 4, respectiv 3 puncte procentuale, în timp ce Previziunile enunțate de angajatorii din organizații de dimensiuni medii se restrâng cu
5 puncte procentuale, iar cele din micro-organizații rămân relativ stabile. În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal în intervalul aprilie – iunie 2016, cele mai optimiste date fiind în industria prelucrătoare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul  şi în construcţii. „Studiul nostru nu chestionează motivele pentru care companiile manifestă optimism privitor la angajări. Însă, dacă vorbim de diferențe de la indus­trie, la industrie e bine să explicăm că în epoca post-criză companiile decid să facă angajări în momentul unei nevoi concrete – comenzi ferme care cer un volum mai mare de angajați, contracte semnate, proiecte antamate în care s-au făcut deja primii pași, iar cea mai mare parte a acestor nevoi apare ca răspuns la cererea tangibilă de pe piețele lor de desfacere, din care o pondere semnificativă o au piețele internaționale.

Astfel corelația nu este doar cu condițiile locale de pe piață, ci și cu mersul consumului și al respectivei ramuri de industrie la nivel global”, ne-a spus Corina Gonțeanu, director de marketing ManpowerGroup România. Aceasta susţine că în ceea ce privește diferențele dintre regiuni, o posibilă explicație este și proximitatea geografică de anumite piețe, dar și evoluțiile sau involuțiile industriilor cele mai prezente pe piața respectivă, de­oarece în România există zone geografice în care se concentrează, din motive logistice sau de disponibilitate de personal specia­lizat, companii care furnizează servicii și componente pentru același domeniu sau domenii înrudite, și reacționează similar la schimbările de pe piețele-țintă pentru respectiva ramură.

Există şi riscuri

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică indică faptul că, în anul 2015, comparativ cu 2014, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 8,4%. De asemenea, ţara noastră a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari creşteri ale PIB-ului din UE. Sunt acestea adevăratele motive ale optimismului angajatorilor?

„Fără îndoială că previziunile legate de creşterea numărului de angajaţi se leagă, pe de o parte cu majora­rea investiţiilor nete în economie, dar şi cu creşterea PIB-ului. Este o atmosferă generală de optimism care se face resimţită în România încă de anul trecut fiindcă ritmul de creştere a fost bun pe tot parcursul anului. Trimestru de trimestru am afişat unul dintre cele mai înalte ritmuri de creştere din UE şi evident că asta se simte în multe domenii de activitate şi mulţi oameni de afaceri au prins curaj. Sunt gata să facă investiţii şi să angajeze“, a precizat, pentru „România liberă“, analistul eco­no­mic Aurelian Dochia. Acesta spu­ne însă că trebuie să fim atenţi la faptul că o bună parte din creşterea economică de anul trecut a fost determinată de majorarea salariilor şi a veniturilor, dar şi de reducerea de taxe. Iar creşterea veniturilor a determinat stimularea consumului. „Întrebarea este dacă această creştere este sustenabilă.

În 2016 mai avem nişte măsuri care măresc veniturile disponibile, cum ar fi creşterea salariului minim, o parte din reducerile de impozite şi taxe care îşi fac efectul din acest an etc. Problema este dacă dezechilibrele care sunt asociate cu această creştere nu pot deveni la un moment dat periculoase.

Fiindcă, pe de o parte, vedem că se deteriorează deficitul bugetar care ar urma să depăşească 3% în 2016 şi putem intra pe procedura de deficit excesiv. De asemenea, avem un dezechilibru al balanţei comerciale, importurile depăşind exporturile pe fondul creşterii consumului”, arată Aurel Dochia.  

Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Se deschide un nou tronson pe Autostrada Ford: 17,7 km gata pentru circulație săptămâna viitoare

Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres DEx12, cunoscut drept Autostrada Ford, care face legătura între Craiova și Robănești, sunt aproape finalizate. Autoritățile au anunțat...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...
Ultima oră
Pe aceeași temă