17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFirma de salubritate "maturata" de la curatenia Bistritei

Firma de salubritate „maturata” de la curatenia Bistritei

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC) a interzis unei firme de salubritate din Bistrita sa mai presteze servicii de profil in oras. Este vorba despre SC „Codrisor” SRL, controlata de Grigore Iuga, un apropiat al fostului partid de guvernamant, care, in timpul mandatului PSD, a reusit sa incaseze peste un miliard de lei vechi lunar de la Primarie in conditiile in care calitatea serviciilor a fost pusa la indoiala.
Primarul orasului, democratul Vasile Moldovan, a declarat ca ANRSC a dispus luarea acestei masuri la sesizarea firmei „Urbana” SA, castigatoarea licitatiei organizate de municipalitate la sfarsitul anului trecut pentru concesionarea serviciilor de salubritate. Potrivit edilului, patronii „Urbana” au obtinut, prin contract, dreptul de a ridica gunoaiele, de a matura orasul si de a asigura transportul deseurilor, servicii de care s-a ocupat, pana in 2005, firma concurenta, „Codrisor” SRL, cea care a pierdut licitatia.
Nemultumit de rezultatul licitatiei, administratorul firmei „Codrisor” s-a adresat instantei, insa a pierdut procesele atat la Judecatoria Bistrita, cat si la Tribunal. Reprezentantii societatii au facut recurs, iar procesul se afla pe rol la Curtea de Apel Cluj-Napoca.
Vasile Moldovan a mai spus ca, desi municipalitatea a semnat un contract cu SC „Urbana”, condusa de Mariana Oprea (detinatoarea pachetului majoritar de actiuni de la un ziar local – n. r.), perdantul licitatei, SC „Codrisor” SRL, a continuat sa presteze servicii de salubritate, motivand ca nu se poate impune un monopol intrucat s-ar incalca Legea concurentei. Ca urmare, aceasta firma a continuat sa deruleze contractele semnate cu societati sau asociatii de locatari inainte de desemnarea castigatorului licitatiei, motivand ca exista un proces pe rol si ca acestea nu pot fi rezilitate.
Primarul a mai afirmat ca refuzul SC „Codrisor” SRL de a ceda contractele mentionate a dus la diminuarea incasarilor „Urbana” care s-a adresat ANRSC intrucat sustine nu-si poate onora obligatiile contractuale legate de investitii pe care si le-a asumat la semnarea contractului cu Primaria. „Nu poate fi vorba de monopol, insa noul castigator al licitatiei are dreptul, prin contract, sa administreze integral curatenia orasului si sa incaseze banii pentru aceste servicii atat de la municipalitate pentru maturarea strazilor si transportul gunoiului, cat si de la abonatii persoane fizice sau juridice”, a declarat primarul.
Conform deciziei ANRSC, data publicitatii ieri, Primaria va sprijini firma „Codrisor” sa-si recupereze restantele de la fostii sai abonati in cuantum de 5 miliarde lei vechi pe care conducerea societatii sustine ca nu le-a putut incasa de la fostii sai abonati. Totodata, va sesiza organele statului in cazul in care SC „Codrisor” SRL nu va respecta decizia ANRSC.
Pe de alta parte, Vasile Moldovan nu a ratat ocazia sa critice „Urbana” pentru calitatea serviciilor prestate, aratand ca 10 la suta din suprafata pe care firma o are de maturat in oras nu corespunde calitativ, motiv pentru care factura catre societate nu va fi platita integral. Angajatii municipalitatii au aratat ca deficientele au fost gasite in 6 zone ale orasului.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă