Numele firmei care se ocupa de reconstruirea centrului istoric al Capitalei ramane inca un mister, deoarece persoana de contact a Romaniei din cadrul Bancii Europei de Reconstructie si Dezvoltare este in concediu si vine abia in cursul zilei de azi. Anuntul a fost facut de coordonatorul proiectului, Catalin Cazacu, care a precizat ca „imediat ce se va primi „no objection” de la banca se va putea anunta castigatorul licitatiei din 17 iulie”.
Initial, proiectul de refacere a zonei istorice a Capitalei urma sa inceapa in toamna anului trecut. Pentru realizarea planurilor in subteran au fost introdusi roboti care au fotografiat retelele de apa si canalizare. Inlocuirea acestora trebuie sa se faca fara executarea de sapaturi si santuri, asa cum se procedeaza de obicei. Masura este necesara pentru a nu se afecta structura de rezistenta a imobilelor din zona.
Proiectul de refacere a centrului istoric este finantat cu 20 milioane de euro, din care 8 milioane sunt asigurate de BERD.
Zona-pilot a centrului istoric ce va fi refacuta vizeaza spatiul cuprins intre Lipscani, Bd. I.C. Bratianu, Halelor, Splaiul Unirii si Calea Victoriei. Refacerea infrastructurii va dura doi ani si jumatate, iar abia dupa aceea se va putea discuta despre refacerea imobilelor vechi.