25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFinantele scot la licitatie abatoarele si terenurile lui Dinel Staicu

Finantele scot la licitatie abatoarele si terenurile lui Dinel Staicu

Pentru a recupera o parte din datoriile pe care firmele detinute de Dinel Staicu le au de achitat catre bugetul de stat, Directia Finantelor Publice Dolj scoate la licitatie, in penultima zi din acest an, abatoarele din localitatile Podari si Mofleni si Frigoriferul din Craiova, bunuri evaluate la 11,3 milioane RON (113 miliarde lei vechi) fara TVA.
Toate aceste bunuri apartin SC Carnexpod Podari, iar Finantele doljene mai scot la vanzare zeci de mii de metri patrati de teren, o parte aflat in intravilanul Craiovei. Pretul la care sunt scoase la vanzare abatoarele, cladirile si terenurile detinute de Dinel Staicu este mult sub pretul pietei, intrucat toate aceste bunuri sunt ori ipotecate, ori inchiriate, ceea ce ar putea crea probleme cumparatorului.
Abatorul din comuna Podari, de exemplu, a fost scos la licitatie pentru suma de 36 de miliarde de lei vechi, iar printre bunurile care fac obiectul vanzarii se gasesc crematoriul pentru animale, fabrica de faina furajera, corpul principal de productie, fabrica de cutii ambutisate, grajdul animalelor, la care se adauga 6,8 hectare de teren situat in intravilanul comunei Podari, la cativa kilometri de Craiova.
Pentru Frigoriferul din Craiova, Finantele cer 67 de miliarde de lei vechi, iar acesta cuprinde depozite frigorifice si cladiri ce se intind pe o suprafata de 21.000 de metri patrati.
Potrivit directorului Administratiei Finantelor Publice Comunale 1 Craiova, Sorin Cojoaca, rapoartele de evaluare a bunurilor lui Staicu au fost intocmite de firme agreate de catre Directia Finantelor Publice Dolj, insa problema este ca aceste bunuri sunt ipotecate in favoarea bancilor, iar cumparatorul va trebui sa plateasca o data pretul lor, iar apoi suma datorata bancilor. „Daca as lucra in domeniul privat, eu as astepta a treia licitatie, cand pretul scade cu 50 la suta, iar cu banii economisiti astfel as plati banca”, a spus directorul AFP Craiova, care a completat ca sunt slabe sanse ca aceste bunuri sa se vanda la prima licitatie.
De mentionat ca datoriile pe care Fiscul incearca sa le recupereze de la Carnexpod Podari depasesc o suta de miliarde de lei. Restantele de plata stabilite in urma controalelor inspectorilor nu provin de la Carnexpod, ci de la alte patru societati, avand aceiasi actionari, care au facut schimb de bani intre ele. Chiar daca datoria nu este a Carnexpod, in aceasta situatie este vorba de raspunderea in solidar pe alte firme din Craiova care au facut schimb de bani intre ele, iar bunurile le au in diverse comune din Dolj. Numele Carnexpod a fost des vehiculat in presa, fiind legat in special de cazul falimentului Bancii Internationale a Religiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă