1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialFinantele iau la puricat societatile cu datorii

Finantele iau la puricat societatile cu datorii

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta are in vedere o serie de masuri care sa creasca gradul de recupere a arieratelor la bugetul general consolidat. Astfel, in perioada 24.07-31.08.2006, DGFP Constanta va verifica un numar de 250 de societati comerciale care inregistreaza obligatii restante catre bugetul general consolidat si care nu au fost gasite la sediul social declarat sau nu au raspuns solicitarilor venite din partea organelor fiscale. In prima etapa se vor verifica societatile comerciale care inregistreaza datorii intre 50.000 si 100.000 RON si care au fost notificate in perioada 01.06.2006-15.07.2006. Reprezentantii Finantelor precizeaza ca, potrivit art. 9, alin. 1, „constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”.

Fara formulare

„Incercam astfel sa identificam acei debitori catre bugetul de stat care isi declara un sediu social, in realitate ei desfasurandu-si activitatea in cu totul alt loc, tocmai pentru a se sustrage de la plata obligatiilor bugetare. Pentru aceasta actiune se va apela si la ajutorul organelor de Politie”, afirma directorul executiv al DGFP Constanta, Silvia Mihai. In cazul debitorilor care nu vor fi gasiti la sediul social declarat, se vor sesiza organele de cercetare penala. Acestia vor fi declarati ca fiind inactivi, nemaiputand sa-si achizitioneze documente cu regim special.

Atitudine preventiva

DGFP Constanta monitorizeaza lunar toti agentii economici care sunt debitori catre bugetul general consolidat cu sume de peste 1.000.000 RON. Aceasta monitorizare consta in luarea tuturor masurilor ce se impun in vederea respectarii procedurii de executare silita in ceea ce-i priveste pe acesti debitori. Drept urmare, nu exista societate cu datorii peste 1.000.000 RON pentru care sa nu se fi inceput procedura de executare silita. Pentru debitorii din aceasta categorie care nu au bunuri urmaribile, s-a procedat la declansarea procedurii de reorganizare judiciara, faliment sau chiar insolvabilitate, cu atragerea raspunderii solidare, acolo unde situatia o impune. „Faptul ca-i urmarim cu prioritate pe debitorii care inregistreaza peste 1.000.000 RON datorii nu inseamna ca pe cei cu datorii mai mici de aceasta cifra nu ii vizam. Si pentru acestia din urma se aplica masurile de executare silita, de catre un compartiment specializat care are astfel de atributii”, spune Silvia Mihai. In ceea ce priveste executarea silita, activitatea este organizata in asa fel incat sa fie cat mai transparenta vizavi de societatile comerciale care inregistreaza datorii. „Incercam sa prevenim acumularea de arierate si sa declansam procedura de recuperare, cat mai aproape de momentul in care societatea nu mai face fata sumelor pe care le inregistreaza ca fiind de plata”, spune directorul executiv al DGFP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă