20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFinantele constantene au declarat razboi spagii

Finantele constantene au declarat razboi spagii

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a prezentat bilantul de activitate pe anul 2006, precum si modificarile fiscale care vor intra in vigoare in 2007.
Directorul executiv al DGFP Constanta, Silvia Mihai, a precizat ca, pentru anul 2006, institutia si-a propus o serie de achizitii pentru asigurarea sediilor unde sa-si desfasoare activitatile finantele publice. La sfarsitul anului 2005, s-au definitivat contractele de cumparare pentru sediile din Cogealac si Negru Voda. In anul 2006, au fost rezolvate si problemele pentru ultimele administratii financiare care nu aveau spatiu. O situatie speciala o reprezinta localitatea Basarabi, care functiona intr-o casa de chirpici. Un nou spatiu, respectiv o cladire cu parter si etaj, a fost pus la dispozitie de primaria din localitate, in baza unui contract de comodat, urmand sa fie facut un transfer in baza unei hotarari de Guvern. Vechiul sediu, de 52 mp, fusese achizitionat in 1998, data la care AFP Basarabi avea 12 angajati, in timp ce in prezent are peste 20, ca urmare a diversificarii si amplificarii activitatilor legate de activitatea fiscala si de trezorerie.

Proiecte in Mangalia

Administratia Financiara Constanta, printr-o achizitie publica, functioneaza pe bulevardul Mamaia, iar activitatea de Control fiscal functioneaza, prin inchiriere, in fostul spatiu al Camerei de Comert. „Pana la sfarsitul anului speram sa se definitiveze contractul de vanzare al sediului actual al sediului, de pe strada I. Gh. Duca, in care se vor muta DGFP Constanta si Administratia Finantelor Publice Constanta, care se afla acum pe bulevardul Mamaia, urmand ca cei care functioneaza acum in Tomis Nord sa se mute pe bulevardul Mamaia”, a explicat Silvia Mihai viitoarele mutari de locatii ale finantelor. Aceasta a precizat ca ultima achizitie pe care institutia doreste sa o faca se refera la un imobil din Mangalia, cu care se negociaza in prezent cu reprezentantii primariei. „La acest moment, finantele publice au facut pasi mari in achizitia de imobile”, a conchis directorul DGFP Constanta.

Resursele umane

Directorul executiv al DGFP Constanta, Silvia Mihai, a precizat ca, la momentul preluarii managementului acestei directii, s-a lovit de foarte multe probleme in ceea ce priveste resursele umane, in sensul ca nu se facusera promovari de foarte mult timp si ca multe dintre locuri erau vacante. In decursul anilor 2005 si 2006 s-au facut promovari, s-au dat concursuri pentru definitivari pe post. In plus, s-a facut o achizitie de servicii pentru cursurile ECDL (Licenta Europeana de Operare pe Compter). Din cei 832 de salariati ai DGFP, 160 au intrat in prima grupa, urmand ca aceste cursuri sa fie continuate in 2007.

Nu exista padure fara uscaturi

„Din punct de vedere al activitatii pur fiscale, avem motive sa fim multumiti. In activitatea de executare silita si control ne situam pe locul al doilea pe tara”, a declarat Silvia Mihai, directorul executiv al DGFP Constanta. Aceasta a precizat ca a fost un an foarte greu, in care ea insasi s-a dovedit foarte exigenta, dar au existat si rezultate. Exigenta aceasta a ajuns insa si la urechile presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. „Reclamatiile care au ajuns la domnul Bodu sunt din partea celor sanctionati, care au primit sanctiuni nu pentru ca as fi avut o relatie personala proasta cu ei, ci pentru ca am primit sesizari de la contribuabili in legatura cu un compartament inadecvat. I-am sanctionat, taindu-le stimulentele si mutandu-i de la locul respectiv, undeva la arhiva sau undeva ferit de tentatia de a fi implicat”, a precizat Silvia Mihai.

O meteahna veche

Silvia Mihai a declarat ca, de obicei, la aceste sesizari contribuabilii nu lasa nimic in scris. Directorul executiv al DGFP Constanta a precizat ca nimeni nu a lasat o dovada palpabila ca a dat sau i s-a cerut spaga. „Este la fel de grav ca sa dai, ca si faptul de a lua. Cel care da inseamna ca are ceva pe constiinta. Indiferent de sanctiunile care ti se aplica, asuma-ti-le. Daca ele sunt incorecte, ai posibilitatea sa ataci in instanta si sa castigi si sa-i ceri si daune morale. Atat timp cat dai spaga, inseamna ca devii complicele lui si accepti tacit acest sistem”, a spus Silvia Mihai.
In ceea ce priveste comportamentul angajatilor de la ghisee, in 2006 au existat doua sesizari, care au fost rezolvate. Una dintre ele si-a cerut scuze, iar cealalta a fost mutata de la ghiseu. Exista insa probleme si in randul contribuabililor carora le este greu sa inteleaga ce li se cere, dar si contribuabili care merg pe principiul „Eu te platesc, atunci tu esti la dispozitia mea”. Daca afirma acest lucru in mod ostentativ, apar discutii. Important insa este comportamentul angajatilor, este de acord conducerea DGFP Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă