19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFinancial Times: Pretul petrolului scade, temerile de recesiune cresc

Financial Times: Pretul petrolului scade, temerile de recesiune cresc

Consumul slab impinge petrolul sub nivelul de 120 de dolari, Alan Greenspan isi continua seria de prognoze in Financial Times, Centrica ia in calcul o fuziune cu British Energy, iar Continental lupta pentru pastrarea independentei. Obligatiunile garantate cu credite la carduri incep sa aiba probleme, eficienta HSBC incepe sa dea semne de temperare, sectorul constructiilor din Marea Britanie este in continua scadere, iar extinderea regionala a Strabag continua. Acestea sunt doar cateva din titlurile presei internationale de business de marti, preluate de The Money Channel.

Petrolul scade pe masura ce cresc temerile legate de cresterea economica, titreaza Financial Times. Pentru prima oara in ultimele trei luni, pretul la titei a scazut sub nivelul de 120 de dolari pe baril, pe masura ce noi date din Statele Unite arata ca economia sufera de pe urma costurilor mari la energie. In luna iunie, consumul a scazut cu 0,2%, iar inflatia galopanta a erodat din efectul facilitatilor fiscale puse la dispozitie de Casa Alba.

"O mare parte din programul de stimulare a consumului a fost pastrat in depozite bancare, atat in mai cat si in iunie. Avand in vedere conditiile vitrege din piata muncii dar si preturile mari la combustibil, americanii prefera sa nu mai consume atat de mult", a declarat pentru FT Brian Bethune, economist la Global Insight. In ciuda acestui fapt, recentele cotatii ale titeiului, reprezinta o veste buna pentru conducerile bancilor centrale din Statele Unite, zona euro si Marea Britanie, care se reunesc in aceasta saptamana pentru a hotari asupra dobanzilor de interventie.
Manoritatea analistilor se asteapta la mentinerea actualului nivel.

Greenspan crede ca mai multe banci ar putea avea nevoie de interventie, este un alt titlu din Financial Times. Mai multe banci sau institutii financiare ar putea ajunge in situatia in care ar fi nevoie de o interventie a autoritatilor pentru a le salva, scrie presedintele FED intr-un articol publicat in cotidianul britanic. El avertizeaza insa ca reglementarea excesiva ar putea face mai mult rau decat bine, deoarece ar conduce la ieftinirea actiunilor la nivel global. El este ingrijorat ca guvernele, care deja se confrunta cu inflatia, ar putea sa-si redefineasca pozitiile fata de mediul de afaceri.

"Daca aceste practici se vor permanentiza, globalizarea va deveni reversibila iar costurile ar fi imense", scrie Greenspan. In ceea ce priveste cazuri precum Northern Rock sau Bear Sterns, seful Rezervei Federale este de parere ca: "Un mare numar de banci sau alte institutii financiare care ar putea ajunge in pragul falimentului, vor fi salvate de catre autoritati". El mai crede ca actuala criza de lichiditati va lua sfirsit doar in momentul in care preturile la case in Statele Unite vor incepe sa se stabilizeze.

"Centrica ia in calcul o fuziune cu British Energy", titreaza The Guardian la sectiunea economica. In cazul in care EDF nu intentioneaza sa lanseze o noua oferta pentru British Energy, reprezentantii Centrica se declara pregatiti sa exploreze o posibila fuziune. Detinatorul British Gas va examina mai multe posibilitati in acest sens, inclusiv dezvoltarea comuna a unor centrale de energie nucleara.

Din Handelsblatt aflam ca sefii Continental eaboreaza un plan amplu de protectie impotriva tentativei de preluare a celor de la Schaeffler. Surse din zona financiara vorbesc despre o alianta care ar cuprinde mai multi investitori financiari si care ar putea veni cu un pret mai mare pe actiune decat cei 70,12 euro oferiti de Schaeffler.

Bondurile garantate cu platile la carduri incep sa aiba probleme, titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Investitorii sunt tot mai ingrijorati de obligatiunile care sunt garantate de plati la carduri, pe masura ce din ce mai multi americani au probleme in a accesa cea mai facila forma de creditare. Nivelul de intarzieri la plata creditului oferit de carduri, alaturi de perspective economice sumbre, ii indeparteaza pe investitori de produsele generate de aceasta piata.

Potrivit JP Morgan Securities, in luna iulie, emisiunile de obligatiuni garantate de plati prin carduri au scazut pana la nivelul de 4,4 miliarde de dolari, de la 5,26 de miliarde de dolari in luna iunie In acelasi timp, cumparatorii sunt interesati de un randament mai mare pe aceste instrumente, avand in vedere gradul de risc in crestere.

"HSBC, sub presiune", este un alt titlu din cotidianul The Wall Street Journal. In momentul in care profitul pe capital investit incepe sa se apropie de costul capitalului, inseamna ca firma respectiva are o problema. Aceasta pare sa fie si preocuparea recenta a celei mai mari banci europene HSBC, mai precis a actionarilor bancii.

Chiar daca pana in acest moment, gigantul bancar s-a descurcat onorabil in criza creditelor, veniturile companiei cu origini in Anglia si Hong Kong, au inceput sa fie afectate. Astfel, profitul pe investitii a scazut pana la 12% in primul semestru, de la 18% in aceeasi perioada a anului anterior. Banca isi estimeaza propriul cost al capitalului la 10%. Chiar daca performanta HSBC pare de exceptie atunci cand este comparata cu cea a competitorilor din zona bancara, precum Citigroup, conducerea este presata pentru mai multa eficienta.

Temerile legate de sectorul serviciilor se intensifica, titreaza The Times la sectiunea economica. Potrivit datelor oficiale publicate luni, activitatea in constructii a scazut pana la minumul ultimilor 11 ani. Indicele care reflecta puterea de cumparare a managerilor, PMI, a coborat in iulie la nivelul de 36.7 puncte, de la 38.8 puncte in luna precedenta. Cotatia sub nivelul de 50 de puncte indica o contractie a activitatii in sectorul respectiv.

Modificarea prognozei de inflatie de la 6% la 6,6% de catre BNR, este unul dintre subiectele pe care le putem regasi in paginile cotidianului austriac Wirtschaftsblatt. Tot de aici mai aflam si despre un nou pas intreprins de concernul austriac Strabag in demersul de extindere regionala. Astfel, austriecii au intrat intr-un joint venture alaturi de concernul imobiliar rusesc PIK, intr-un raport de 50-50. Potrivit reprezentantilor companiei, noul proiect ar urma sa genereze in 2009 o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă