19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFinancial Times: Lasitatea UE submineaza fortele reformatoare din Romania

Financial Times: Lasitatea UE submineaza fortele reformatoare din Romania

Uniunea Europeana se gaseste in situatia de a nu mai putea face nimic in legatura cu esecul Romaniei si Bulgariei de a implementa reformele anticoruptie pe care aceste tari noi membre au dat asigurari ca le vor adopta inainte de aderare, comenteaza Financial Times in editia electronica, informeaza Mediafax.

Bruxellesul a avut sansa, saptamana aceasta, sa critice Romania si Bulgaria pentru ritmul lent al luptei anticoruptie si sa impuna sanctiuni celor doua tari. Tonul raportului a fost insa atenuat sub presiunea comisarilor noilor state comunitare si, ceea ce este surprinzator, a comisarului pentru Justitie, Franco Frattini, precizeaza publicatia britanica.

"Adevarul stanjenitor este ca UE a stiut de la bun inceput ca Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite sa adere in 2007", adauga Financial Times, precizand ca Bruxellesul a continuat demersul constient ca opinia publica europeana se opune tot mai mult extinderii blocului comunitar iar orice intarziere ar fi afectat intregul proces.

Aderarea lor timpurie ar fi putut da insa rezultate, daca UE ar fi instituit conditii de aderare stricte. Bruxellesul nu ia insa nici macar in considerare, fara a se mai pune problema aplicarii, impunerea de sanctiuni celor doua tari, precum nerecunoasterea verdictelor pronuntate in noile state comunitare, comenteaza Financial Times.

Atitudinea "de lasitate" a oficialilor europeni submineaza fortele reformatoare din ambele state prin privarea acestora de o serie de parghii solide pe care le-ar putea folosi in luptele politice interne si afecteaza procesul de extindere europeana intr-un moment in care este deja mult slabit, scrie publicatia britanica.

"Submineaza, de asemenea, impactul viitoarelor aderari a altor state care ar putea spera ca isi pot neglija obligatiile. Priveaza poporul roman si cel bulgar de avantajele aderarii", comenteaza cotidianul citat.

Reactia Bruxellesului in fata absentei progreselor din Romania si Bulgaria pune blocul comunitar intr-o pozitie stanjenitoare. "Cum poate UE lupta pentru impunerea statului de drept in lume cand nu poate impune asa ceva in randul propriilor membri?", se intreaba retoric editorialistul publicatiei britanice.

UE nu ar trebui sa isi faca iluzii ca Romania si Bulgaria vor recupera decalajul intr-un an de zile, noul termen limita stabilit pentru accelerarea reformelor, precizeaza Finacial Times.

"Aceasta campanie va reusi numai daca elitele locale vor realiza ca au mai mult de castigat decat de pierdut prin adoptarea standardelor europene. (…) Dar lupta trebuie sa inceapa acum, sau nu mai va mai incepe niciodata", subliniaza cotidianul britanic.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Locomotivă deraiată între Filiași și Turceni. Circulația feroviară este oprită

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat duminică seara că, începând cu ora 18:25, traficul feroviar pe secția Turceni – Filiași a...

Locomotivă deraiată între Filiași și Turceni. Circulația feroviară este oprită

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat duminică seara că, începând cu ora 18:25, traficul feroviar pe secția Turceni – Filiași a...

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...
Ultima oră
Pe aceeași temă