26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialFilosoful in pielea goala va fi sanctionat

Filosoful in pielea goala va fi sanctionat

“Uneori scriu si pe un blog colectiv aflat aici” Aceasta mentiune pe pagina lectorului Gheorghe Stefanov de la Facultatea de Filosofie a starnit ieri valva in presa. Linkul respectiv trimitea catre un blog al personajului virtual “Gramo”, personaj colectiv al carui nume e format din primele litere ale numelor lui Gheorghe Stefanov si al sotiei sale Ramona Florea. Printre postarile despre “Etica” lui Aristotel, despre ce au mai citit sau ce-au mai mancat cei doi Gramo, se gasesc si poze nud ale celor doi protagonisti, pe plaja de la Vama Veche.Chestiunea a starnit indignarea opiniei publice si se poate lasa cu sanctiuni pentru profesorul specializat in “Wittgenstein, filosofia limbajului, logica simbolica si metafilosofie”.
Gheorghe Stefanov, deloc intimidat de faptul ca poze cu sotia lui apar la Realitatea TV, ne-a declarat: “E un blog colectiv, al meu, al Ramonei, si al altor oameni care au fost de acord sa contribuie cu materiale. Acuza e aberanta. Paginile personale ale profesorilor universitari nu sunt pagini oficiale ale institutiei la care lucreaza profesorii respectivi si nu contin doar materiale academice. Asa stau lucrurile de la inceputul internetului. Nu confunzi un profesor universitar cu unul de gimnaziu. Nu e vorba de superioritate sau inferioritate, dar la universitate lucrezi cu oameni care sunt toti maturi, au 18 ani. Dincolo de regulamente, profesorilor din invatamantul liberal prin traditie li se acorda o zona de libertate care e benefica pentru «actul pedagogic»”.
Intr-un comentariu ironic la adresa articolului din cotidianul “Gandul” care “l-a parat” pe Gheorghe Stefanov pentru linkul presupus obscen, Gramo scrie pe blog: “Gramo n-o sa reia aici posturile pe care le-a scris despre nudism, koerperkultur, rolul nuditatii in activismul politic etc. E adevarat, Gramo-boy face nudism de vreo 17 ani. In timpul asta s-a mai intalnit (de obicei intamplator, la mare) cu studenti din vreo 10 generatii diferite si cu alti colegi din Universitate. Au fost «intalnirile» astea de natura sa ii afecteze cuiva activitatea academica? I don’t think so.”
Contactat telefonic, decanul Facultatii de Filosofie, profesorul Mircea Dumitru, considera totusi ca linkul respectiv contravine codului etic al facultatii si prevederilor legale cu privire la statutul profesorilor. “Chestiunea va fi discutata in consiliul administrativ convocat miercuri. Probabil ca n-o sa se ajunga pana la demitere, dar vor exista sanctiuni”, a declarat Mircea Dumitru.  Desi este de acord ca invatamantul universitar este prin traditie un spatiu al tolerantei si ca profesorilor le sunt trecute cu vederea anumite lucruri, Mircea Dumitru spune: “Eu am stat in America, dar nici acolo nu s-a vazut ca profesorii sa faca trimiteri la paginile personale cu poze indecente pe site-urile facultatilor. Este pacat ca Facultatea de Filosofie n-a ajuns in presa cu ceva relevant, cum ar fi conferinta cu filosoful american Daniel Dennett, si ajunge cu poze porno. De altfel, domnul Stefanov este un profesor apreciat, calificativele acordate de studenti la sfarsitul anului trecut au fost foarte bune.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă