19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFilmul romanesc "Examen" a castigat sectiunea sm a Festivalului B-Est

Filmul romanesc „Examen” a castigat sectiunea sm a Festivalului B-Est

 

Pelicula "Examen", in regia lui Paul Negoescu, a castigat competitia de scurtmetraj a festivalului international B-Est, iar filmul "Suely in the Sky", regizat de Karim Ainouz, a castigat Trofeul festivalului la sectiunea lungmetraj, premii decernate aseara.

 

In competitia de lungmetraj – in care nu a participat niciun film romanesc – au concurat noua pelicule, printre care si "Time", in regia lui Kim Ki-duk (2006, Japonia/ Coreea de Sud), "Invisible Waves", in regia lui Pen-Ek Ratanarung (2006, coproductie Olanda/ Thailanda/ Hong Kong/ Coreea de Sud), "Half Moon", regizat de Bahman Ghobad (2006, coproductie Austria/ Franta/ Iran/ Iraq), "Elementary Particles", de Oskar Roehler (2006, Germania) sau "Syndromes and a Century", de Apichatpong Weerasethakul (2006, coproductie Thailanda/ Franta/ Austria).

 

Juriul sectiunii, format din regizorul belgian Gerard Corbiau, Ludmilla Cvikova, selectioner la festivalul international de film de la Rotterdam, jurnalistul Martin Blaney, dar si actorii romani Oana Pellea si Florin Piersic Jr., a acordat si o mentiune speciala peliculei Invisible Waves.

 

Mentiunea sectiunii de scurtmetraj a fost acordata productiei spaniole "DVD", regizata de Ciro Altabas.

 

De asemenea, premiul la sectiunea documentar a fost acordat productiei "Favela Rising", regizata de Matt Mochary si Jeff Zimbalist, iar mentiunea speciala a revenit filmului "The Wild Blue Yoder".

 

In incheierea ceremoniei de premiere s-a proiectat filmul invitatului special al festivalului, regizorul rus Nikita Mihalkov, "Soarele inselator", premiat cu Oscar in 1994, pelicula care a si deschis festivalul si a fost reluata din cauza unor probleme cu subtitrarea.

 

Mihalkov, oaspete la deschiderea festivalului, a trimis un mesaj care a fost citit de organizatorii festivalului la ceremonia de premiere, mesaj prin care multumea pentru invitatie si mentiona ca, in scurta perioada cat a fost prezent in Romania, si-a dat seama ca ar trebui sa-si reevalueze opera.

 

Festivalul international de film B-Est s-a derulat in perioada 14-21 aprilie, a avut trei sectiuni competitionale si patru tematice, inclusiv o retrospectiva Omagiu Andrei Tarkovsky.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă