13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialFilme pe DVD

Filme pe DVD

Aurul rusesc – retrospectiva Andrei Tarkovsky
Film: 10* / DVD: 10*
 Titlu serie: Aurul rusesc  Productie: URSS  Distribuitor: Pro Video  Pret: 430 lei (toata colectia de 12) sau 45,9 (1 DVD)

In numarul trecut doar am sters praful, in treacat, de pe seria de DVD-uri Ruscico (supranumita foarte plastic Aurul rusesc). Dar nu putem sa dam foaie spre alte aparitii ale cinematografiei contemporane, masini, filme de actiune etc. fara sa ne oprim un pic asupra capodoperelor cinematografice rusesti din anii ’70-’80. "Capodopera" e un cuvant greu, care s-a perimat in timp, si hiper-utilizarea l-a mai castrat de sens. Dar cu filmele lui Andrei Tarkovsky (ca sa dam numai un exemplu ai semnatarilor seriei) ne va fi intotdeauna dificil sa gasim cuvinte care sa sune suficient de puternic, care sa faca dreptate.
Aurul rusesc contine 12 DVD-uri: Solaris, Calauza, Oglinda, Copilaria lui Ivan, Andrei Rubliov, Nostalgia (regia Andrei Tarkovsky), Cainta, Copacul dorintei, Ruga (Tenghiz Abuladze), Sclava Iubirii (Nikita Mikhalkov) etc.
Chiar daca ati vazut aceste filme de multe ori, ele vin "la pachet" cu bonusuri exceptionale, documente si lectii de cinema deopotriva. Ai vazut "Calauza", de exemplu. Dar ai avut vreodata sansa sa o asculti depanand amintiri pe Marina Tarkovskaia, sora regizorului? Are un ton domol, egal si… vorbeste doar ruseste. Dar ascultand-o poti capata o viziune proaspata asupra referintelor autobiografice din filmele cineastului rus.
DVD-ul de la "Nostalgia" mai contine, intre altele, ceva ce prea putini au vazut: un fragment important din Compresorul si vioara, filmul sau de diploma, realizat in 1960, la ceea ce se chema pe atunci Departamentul pentru Copii si Tineret al Studiourilor Mosfilm; primul proiect de autor al regizorului, ce a urmat filmelor colective de scoala.
In plus, avandu-le pe toate in colectia personala, va puteti convinge daca spusele surorii lui Tarkovsky mai functioneaza astazi: "in fiecare film (Andrei Tarkovsky) a ramas el insusi, in ciuda obstacolelor ideologice pe care le-a avut". Mai adaugam ca making off-urile din epoca, si ele strecurate intre bonusuri, sunt adevarate documente si este infiorator de emotionant sa-l vezi pe Andrei Tarkovski la lucru.
Ii dorim seriei epuizare grabnica!

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă