34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialFilme de Oscar cenzurate

Filme de Oscar cenzurate

"Brokeback Mountain” si "Syriana”, doua productii americane premiate cu Oscar anul acesta, au fost cenzurate in tarile islamice conservatoare, transmite AFP.
"Syriana”, un film despre modul in care puterea de la Washington cauta sa-si garanteze interesele petroliere si militare in Orientul Mijlociu, a fost distribuit in cinematografele din Emiratele Arabe Unite doar dupa ce s-au taiat doua minute din film. Timp de patru luni, cenzorii au studiat acest film, care a fost turnat partial in Dubai in 2004. Una dintre scenele cenzurate arata niste muncitori asiatici batuti de politie. Unul dintre ei este ulterior recrutat de un musulman extremist si devine kamikaze. Intr-un raport publicat la sfarsitul lunii martie, Human Rights Watch a denuntat conditiile "inumane” in care traiesc muncitorii emigranti, mai ales cei asiatici, in Emiratele Arabe.
Alta scena care a fost cenzurata a fost aceea in care personajul inter-pretat de Matt Damon afirma ca societatea saudita a familiei Bin Laden a "climatizat Mecca si a castigat miliarde de dolari”. A mai fost taiata o scena in care defunctul rege Fahd al Arabiei pozeaza cu un avocat corupt. Realizatorii filmului "Syriana” au avut sansa sa-si vada productia difuzata in Emiratele Arabe, chiar daca a fost cenzurata. In schimb, "Brokeback Mountain”, povestea de dragoste dintre doi homosexuali din Vestul american, a primit un refuz categoric din partea autoritatilor din Golf.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă