19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFilme de Josef Dabernig la MNAC

Filme de Josef Dabernig la MNAC

La Muzeul National de Arta Contemporana se poate vedea de maine, ora 18, pana la inceputul lunii septembrie o selectie de filme cu lucrari realizate de Josef Dabernig (featuring GRAM&Markus Scherer) in perioada 1996-2005. Dupa cum spune curatorul expozitiei, Florin Tudor, „filmele pot fi citite ca o naratiune compusa din mai multe straturi suprapuse, care nu converg neaparat catre un sens explicit, ci lucreaza mai degraba cu tensiunea generata de contradictiile lor interne.”
Filmele artistului austriac au fost realizate pe 16 si 35 mm, fiind transpuse ulterior pe suport digital, si releva, potrivit curatorului, „o metoda riguroasa care organizeaza miscarile camerei, ritmul si actiunile, incluzand in acelasi timp in mod deliberat imperfectiuni, absente si derapaje”.
Josef Dabernig (nascut in 1956) examineaza prin intermediul filmului situatii si activitati, concentrandu-se personajele si structurile lor. Filmele sale se caracterizeaza prin absenta limbajului, naratiunile fiind si ele modeste, prevaland o anumita detasare, o monotonie si o dezolare fata de un univers asupra caruia omul n-are nici o putere. Artistul a participat la manifestari internationale de anvergura, de pilda Bienala de la Venetia, si a avut mai multe expozitii personale, mai ales la Kunstverein din Graz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă