17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialFilieră cecenă în spatele atentatelor de la Boston

Filieră cecenă în spatele atentatelor de la Boston

Potrivit unei surse apropiată de ancheta privind atentatele de la Boston, citată de Boston Globe şi Telegraph, Moscova a avertizat FBI după ce activităţile suspecte ale lui Tamerlan Ţarnaiev au atras atenţia autorităţilor ruse de supraveghere a grupurilor islamiste militante în regiunea Caucazului fost-sovietic.

Ancheta autorităţilor americane privind atentatul de la Boston s-a orientat spre trecutul celor doi suspecţi, fraţii Ţarnaiev, poliţia sperând să îl poată ancheta pe mezinul Djokhar, spitalizat de la capturarea lui după ce a fost grav rănit şi suspectat de către anchetatori că ar fi încercat să se sinucidă. După relaxarea americanilor în urma celor patru zile de tensiune care au urmat atentatelor care au îndoliat lunea trecută marathonul de la Boston, a venit vremea elucidării numeroaselor necunoscute.

Tânărul Djokhar Ţarnaiev, 19 ani, arestat după 24 de ore de urmărire ascuns sub o ambarcaţiune aflată într-o grădină din Watertown, în apropiere de Boston, se află internat la spitalul Beth Israel sub supravegherea poliţiei, acolo unde se află spitalizate victime ale atentatului. Duminică, purtătorul de cuvânt al guvernatorului statului Massachusetts preciza că Djokhar se află în stare „gravă dar stabilă şi încă nu poate comunica”. Anchetatorii au publicat imagini termice luate cu elicopterul poliţiei în ultimele minute de libertate ale lui Ţarnaiev care se refugiase sub o barcă.

Djohkar, ultima sursă?

Atentatul de luni de la marathonul de la Boston a făcut trei victime şi 180 de răniţi şi un poliţist a fost ucis şi altul grav rănit în cursul urmăririi celor doi suspecţi – fraţii Ţarnaiev. Cel mai mare, Tamerlan, 26 de ani, a fost rănit grav joi seara în timp ce era urmărit de poliţie şi a decedat la spital. Potrivit Washington Post, el era căsătorit cu o americană în vârstă de 23 de ani şi tatăl unei fetiţe. În timpul confruntării cu poliţia, fraţii Ţarnaiev aveau asupra lor şase bombe, o armă albă şi o puşcă, a declarat la CNN Edward Deveau, şeful poliţiei din Watertown. În timpul acelei urmăriri, mezinul a reuşit să fugă şi a fost rănit. Universitatea Dartmouth a anunţat că Djohkar a continuat să frecventeze cursurile după atentate până în ziua în care a început urmărirea.

Pentru a obţine maximum de informaţii de la Djohkar, FBI ar putea invoca „excepţia de securitate publică”, arată media americană. Această măsură înseamnă că suspectul nu va beneficia de drepturile numite „Miranda”, care prevăd că el poate păstra tăcerea şi este informat că poate beneficia de un avocat în timpul interogatoriilor. „Este absolut vital ca el să fie interogat pentru obţinerea de informaţii”, au cerut într-un comunicat aleşii republicani. Deşi legea nu prevede, ei cer ca tânărul de origine cecenă, care a obţinut naţionalitatea americană anul trecut, să fie plasat sub statutul de „inamic combatant”, asemenea deţinuţilor de la Guantanamo.

Necunoscutele afacerii

Preşedintele Barack Obama a subliniat că „rămân încă multe întrebări fără răspuns” în această afacere. „Cum au planificat (fraţii Ţarnaiev) şi executat aceste atentate? Au primit un ajutor?”. Problema motivaţiei este încă necunoscută şi anchetatorii sunt decişi să elucideze dacă cei doi fraţi au beneficiat de complicităţi în SUA sau în străinătate. Ei au imigrat în 2003 în SUA şi trăiau de mai mulţi ani la Cambridge, un cartier periferic al Bostonului. FBI a precizat că Tamerlan a fost interogat în 2011 „la cererea unui guvern străin” neprecizat dar o sursă a poliţiei citată de New York Times a declarat că Rusia a fost cea care a emis acea cerere. „Cererea a fost fondată pe o informaţie potrivit căreia el era partizanul grupărilor Islamului radical în ţara sa natală şi un musulman fervent şi se schimbase radical în 2010, când se pregătea să plece din SUA pentru a merge într-o regiune a ţării (în regiunea Caucazului) pentru a se întâlni cu grupări clandestine neprecizate”. După verificarea lui Tamerlan, FBI a precizat că nu a găsit nici o urmă de activitate teroristă. Dar susrse ale securităţii interne au dezvăluit că agenţia federală primise atenţionări în 2012 privind legături alarmante ale extremistului cecen de 26 de ani cu o moschee din Boston. Acum, Congresul promite o anchetă completă şi a exprimat îngrijorarea privind eşecul comunităţii serviciilor de informaţii de a repera ameninţarea la securitatea naţională reprezentată de Tamerlan Ţarnaiev.

Un detaliu ciudat a fost relevat de anchetă – Tamerlan a efectuat o vizită de şase luni în Rusia anul trecut. De altfel, el călătorise între Boston şi Rusia de mai multe ori în ultimii ani. Cercetarea trecutului celor doi fraţi ceceni lasă de gândit că au fost manipulaţi, aşa cum au declarat şi părinţii lor. Rămâne de aflat de către cine.

Cele mai citite

ONU: Noi dovezi privind torturile aplicate de autoritățile ruse împotriva civililor ucraineni și prizonierilor de război

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a identificat noi dovezi care demonstrează existența unor modele comune de tortură aplicate de autoritățile ruse împotriva...

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos",...

SUA vor trimite suplimentar trupe militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile existente

Statele Unite vor trimite suplimentar "un număr mic" de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, în plină escaladare...
Ultima oră
Pe aceeași temă