19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFilat, în Kommersant: R.Moldova va rămâne un stat suveran. Tratatul de bază...

Filat, în Kommersant: R.Moldova va rămâne un stat suveran. Tratatul de bază cu România va fi semnat

Republica Moldova va rămâne un stat suveran şi independent, iar Tratatul de bază cu România „trebuie şi va fi semnat”, a declarat prim-ministrul moldovean Vlad Filat, într-un interviu pentru ziarul rus Kommersant, citat de Infotag în pagina electronică, monitorizată de Mediafax. În privinţa referendumului constituţional, Filat consideră că invalidarea lui nu este un eşec, ci o realitate pe care „trebuie să o acceptăm şi să mergem mai departe”.

 

Premierul moldovean a refuzat să precizeze dacă la alegerile parlamentare anticipate alianţa aflată la guvernare va participa în bloc sau fiecare partid separat. „Haideţi să nu anticipăm lucrurile. Va veni timpul şi partidul pe care îl conduc (Partidul Liberal Democrat, PLDM, n.red.) îşi va face publică hotărârea”, a spus el.

Potrivit lui Filat, relaţiile dintre ţara sa şi Rusia se vor îmbunătăţi după alegeri. Totuşi, el a precizat că şi în timpul rămas până la scrutin este „posibilă o separare a emoţiilor de ceea ce într-adevăr ne leagă şi trebuie să ne lege de Rusia”.

Filat a afirmat că i-a trimis omologului său rus, Vladimir Putin, o scrisoare pe această temă, dar că deocamdată nu a primit nici un răspuns. „Înţeleg că ultima perioadă de timp a fost una destul de complicată pentru premierul rus. Incendii, secetă. Sper însă că ne va da totuşi un răspuns”, a afirmat el.

Referindu-se la o întrevedere recentă pe care a avut-o cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, premierul a apreciat că „se poate vorbi cu el şi se poate ajunge la o înţelegere”. „Întotdeauna am spus şi spun şi acum: unirea ţării se va produce cu viteza care corespunde vitezei creşterii bunăstării oamenilor care locuiesc pe malul drept al Nistrului. Eu înţeleg acest lucru. La aceasta se poate ajunge nu prin declaraţii şi afirmaţii, ci prin acţiuni”, a subliniat premierul.

Potrivit lui Filat, o realizare importantă este faptul că Germania şi Rusia au purtat discuţii în legătură cu problema transnistreană. „Germania este ţara al cărei nivel al relaţiilor cu Rusia permite luarea unor hotărâri şi asigurarea executării lor. Faptul că Germania şi-a asumat această iniţiativă (privind soluţionarea comună a problemei transnistrene, n.red.) consider că este un lucru bun pentru toţi”, a adăugat Filat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă