30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialFigura luminoasa a carturarului George Barit

Figura luminoasa a carturarului George Barit

O initiativa temerara s-a afirmat prin organizarea, in perioada septembrie-noiembrie, in diferite localitati din Ardeal, a “Zilelor Barit”. La Cluj-Napoca, la reusita manifestarilor au contribuit Facultatea de Litere a Universitatii “Babes-Bolyai”, Institutul de Istorie “George Barit” al Academiei Romane, carora li s-au alaturat istorici, specialisti de jurnalism etc, care au pornit un program interdisciplinar si plurilingv.
Astfel, la Facultatea de Litere s-a desfasurat Colocviul International “George Barit”, prilej de evaluare a operei istoricului si jurnalistului transilvan in perspectiva europeana. Cuvintele de deschidere ale Colocviului International “George Barit – cetatean al lumii” au fost rostite in romana de prof. Mircea Muthu – decanul Facultatii de Litere, de conf. dr. Elena Abrudan – de la Facultatea de Stiinte Politice, de Manuele Debrinay-Rizos – director CCF Cluj, de prof. Yvonne Goga – sefa Catedrei de Franceza.
Colaborarea cu Institutul de Istorie “George Barit” Cluj-Napoca a fost benefica, prin aportul specialistilor in domeniu, de prima marime. Academicianul Camil Muresanu, directorul institutului, a sustinut conferinta inaugurala a colocviului, secondat de Gelu Neamtu si Ion Retegan, cunoscatori in profunzime ai documentelor lui Barit, editori ai corespondentei sale. Li s-au alaturat profesori de marca ai Universitatii “Babes-Bolyai”, ca Ioan Cuceu, care a vorbit despre perspectiva istoricului asupra culturii populare romanesti, iar de la Universitatea “1 Decembrie” din Alba Iulia au luat cuvantul Octavian Schiau si Mihai Gherman. De la Facultatea de Stiinte Politice, unde seful Catedrei de Jurnalism, Ilie Rad, au deschis, de asemenea, o sectiune a colocviului, profesorii Cseke Peter, Elena Abrudan si Szabo Zsolt.
Publicarea pe site-urile Internet ale Centrului de Literatura de Voiaj – Sorbona si Traveller a Apelului pentru Colocviu si mai apoi a programului sau, a prilejuit participarea unor specialisti din strainatate, cu comunicari despre scriitori-jurnalisti ai Europei si despre discursul de presa: profesoarele franceze Monique Bourdin (Univ. din Tours), Emmanuele Grandadam (Univ. din Rouen); de la Univ. Anadolu (Eskisehir – Turcia), profesorii Abdullatif Acarlioglu si Feyaz Bodur. Quinn Gormann, venit de la Georgia University (SUA), a comunicat despre caracteristicile discursului jurnalistic actual. Remarcabile mesele rotunde ale tinerilor cercetatori, baritiene sau larg jurnalistice au fost moderate de Ion Carje si Laura Zavaleanu.
S-a adus omagiu lui George Barit la Juc, satul sau natal, prin celebrarea inchinata de preotul Ioan Gatej in fata statuii carturarului. Cald traditionala a fost si primirea oaspetilor la Scoala “George Barit”, de catre primarul Petre Coste si directorul Gavril Spataru. Profesorii si elevii au audiat impreuna cu oaspetii conferinta doamnei Livia Ardeleanu, de la Arhivele Nationale Cluj.
O alta manifestare s-a desfasurat la Castelul Bontida, unde David Baxter, director de programe europene la IHBC (Institute of Historic Building Conservation), si Hegedus Csilla, director executiv la “Transilvania Trust”, care conduc programul de restaurare, au prezentat oaspetilor istoricul fortaretei si proiectul in curs. Apoi au avut loc aici sectiunile in engleza si maghiara ale Colocviului “Barit”, si prezentarea revistei “Origini – Romanian Roots” si a “Caietelor Internationale de poezie AISOAR – Liter Ax XXI”.
De asemenea, la Muzeul de Arta din Cluj, prin expozitia “Momente de presa”, a fost valorificata traditia multiculturala transilvana, dar si momente europene precum avangarda anilor '20, magistral comentata de prof. Ion Pop. CD-ul “Barit – imagini si documente”, lansat tot atunci, prilejuieste expozitii diverse in numeroase colegii si licee transilvane, adesea in completarea unor conferinte si mese rotunde, precum si la Universitatea “Petru Maior” din Targu-Mures, Biblioteca “Astra” din Sibiu, Societatea de Stiinte Filologice din Alba Iulia.
Manifestarile “Zilelor Barit” continua pe toate axele sale, timp de trei luni, la Cluj-Napoca, Blaj, Huedin, Sibiu, Alba Iulia, printre cei care sprijina programul numarandu-se Banca “Transilvania”, Fundatia pentru Management in Administratia Publica Locala, Asociatia Culturala “Thalia”.
Aceasta prima editie da satisfactii nu doar organizatorilor – parteneriatul “Historia Viva” reunind 24 de institutii de cultura clujene, ci si numerosilor participanti. Ea deschide intrebari pentru editiile anuale urmatoare, in perspectiva bicentenarul nasterii carturarului.
Se va reusi oare pornirea unui program de tip european al “Prietenilor lui Barit”, menit sa deschida o perspectiva stabila? Timpul va decide cum va impune mileniului III imaginea unui Barit, dorind propasirea romaneasca, spirit activ deschis chemarilor Europei prin “Foile” sale.
Maria Voda Capusan
N. R.: Transilvania si Banatul are obligatia morala de a intretine vie flacara recunoasterii meritelor unor inaintasi ilustri pentru mai buna coagulare a ideii de neam si tara si o consolidare a societatii romanesti in ansamblul ei, cladind spiritul european pe temelia traditiilor bogate pe care le avem. “Zilele Barit” pot constitui un model in acest sens.

Cele mai citite

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

Mai mulți deținuți au fost uciși în Rusia, după ce luaseră ostatici din rândul gardienilor

Forțele de intervenție au ucis în Rusia mai mulți deținuți, care luaseră ostatici câțiva gardieni. Incidentul s-a produs la un centru de arest preventiv din...

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...
Ultima oră
Pe aceeași temă